Bemutatkozik az NKE-Csata csapata: 5.rész Lelik Réka

Frissen induló interjúsorozatunkban a szezon kezdetéig szeretnénk kicsit közelebb hozni az olvasókhoz az NKE-Csata csapatának játékosait. 5. részünkben Lelik Rékával beszélgettünk.

Miért a kosárlabda, hol kezdődött a történeted?

A nővérem kosarazott, én pedig mint kishugica, mindig elkísértem, és írtam a leckémet amíg ő játszott. Egyszer Kriszta (Tursicsné Iván Kriszta) szólt, hogy szálljak be játszani és megmaradtam a kosárlabdánál.

Játszottál a BEAC-ban majd eligazoltál Ceglédre, utána tértél haza. Milyenek voltak ezek a kalandok?

A BEAC nagyon jó élmény volt, elsősorban arra volt jó, hogy az NB 1/A szintet megismerjük. A felnőttek között játszhattunk, ami akkor nagyon számított nekem. Nagyon támogatták a fiatalokat, sokat tudtam játszani, és az iskolát is tudtam mellette csinálni, támogatták a tanulást a csapatnál, ami nagyon fontos volt, mivel akkor érettségiztem.

Utána igazoltam Ceglédre, ami nem volt egy jó döntés a részemről. Az egyetemen is kihagytam egy évet, és azt a fejlődést sem értem el, amit gondoltam eredetileg. Ezért is tértem vissza, viszont sokat nem tudtam hozzátenni a feljutáshoz, sajnos megsérültem, ami miatt két hónapot ki kellett hagynom. A nyár viszont nagyon jól sikerült, sérülésmentesen.

Az elmúlt év összességében nem telt jól. Mit vársz magadtól ilyen előzmények után idén? A csapat mire viheti a szezonban?

Tavaly pont a legfontosabb mérkőzéseket hagytam ki, ezért nagyon szurkoltam, hogy jussunk fel. Semmiképpen se szeretnék az utolsó helyeken végezni, azt szeretném, ha az első hatba jutnánk. Ami egyénileg a célom, hogy kiegyensúlyozott évem legyen, ne legyenek benne nagy hullámvölgyek. Szeretnék a csapat húzóemberévé válni. Ezért is képeztem magamat sokat egyénileg.

Nálam az asszisztok mindig fontosak voltak, de szeretnék egy komolyabb pontátlagot is elérni. Egy 15 pontos és egy 6-7 aszisztos átlaggal azt gondolom, elégedett lennék teljesen.

Steph Curry edzésmódszerével fejleszted magad. Sok játékosnál ez nem használ, neked ez bevált? Sokat fejlődtél vele?

Mindenekelőtt arra ébresztett rá, hogy milyen sok hiányosságom van még. Sokkal labda biztosabb és magabiztosabb lettem tőle. El kell telni bizonyos időnek, hogy tudjuk gyakorlatban is használni ezt a pályán.

A férfiaknál egyre többet használják az elsajátított gyakorlatok a pályán, de női szinten is vannak, akik mennek ebbe az irányba.  A legnagyobb haszna egyébként, hogy egy év alatt el tudod érni ezzel a módszerrel azt, ami egyébként négy évbe telne.

Utánpótlás válogatott voltál, végig jártad a szamárlétrát. A felnőtt válogatott cél?

A magyar utánpótlás válogatottak remek évet zártak, miközben a felnőtt válogatott nincs kint a világbajnokságon. Hamarosan valószínűleg egy generációváltás fog lezajlani, annak szeretnék részese lenni, és sikereket elérni a csapattal a jövőben.

Életed legjobb meccse?

Több fontos összecsapás is volt, amin jól játszottam. A legnagyobb élményem viszont a debreceni U16-os Európa Bajnokság volt. Az első mérkőzésen kb. 5 percet játszottam, ami alatt ütöttem két faultot, szóval nem sok hasznosat tettem. A második meccsen viszont többet voltam a pályán, és nagyon jól is ment a játék. Döntetlen állásnál dobtam egy triplát, amitől felrobbant a csarnok, közel telt ház volt. Az biztosan megmarad bennem.

Ha bármelyik városban elnevezhetnének rólad egy utcát vagy egy teret, mit választanál?

Budapestet. Külföldön nem választanék, mert ott azt se tudnánk tárgy vagy ember akiről a nevet kapta. Egyébként is szeretem a fővárost, itt születtem, itt lakom, megtiszteltetés lenne, ha rólam neveznének el valamit Budapesten.

Kedvenc ételed?

Csirkepörkölt és az aranygaluska sok vaníliás sodóval.

Hogyan látod magad 5 év múlva?

Külföldön. Nagyon díjaznám a WNBA-t, Európában pedig Franciaországban, Spanyolországban vagy Olaszországban játszanék. Szeretném addigra elvégezni az Egyetemet. Illetve szeretnék egy nyaralót Olaszországban (nevet).

Választós gyors kérdések:

Popcorn vagy nachos? Nachos.

Instagram vagy facebook? Instagram.

Kutya vagy macska? Kutya.

Séta vagy bicikli? Mindkettő.

Tengerpart vagy hegyek? Tengerpart.

Zac Efron vagy Jason Statham? Jason Statham.

Superman vagy Batman? Batman.

Lebron vagy Curry? Curry.

WNBA vagy Euroliga győzelem? WNBA.

Samsung vagy Iphone? Samsung.