Kikaptunk a Soprontól a Ludovika Arénában

Fájó vereséget szenvedtünk a magyar bajnoki címvédő, Euroliga ezüstérmes Sopron Basket ellen hazai pályán.

Dupree kosarával indult a mérkőzés, amit egy eladott labda után Zahui növelt tovább, így hamar két kosárral kezdett ellenfelünk. Czukor duplájával és Zahui kosarait követően érkezett az első pontunk, Kelley szép ziccerével. A lányok kicsit beragadtak az elején, a védekezésünk volt ami elsősorban nem akart összeállni. Kelsey Lang kosarával 3 perc után 4-10 állt a Ludovika Aréna eredményjelzőjén, amit hamar tovább növeltek a soproniak. Ekkor érkezett az első triplánk Nagy-Bujdosó Nóra kosarával, amire sajnos hasonló értékű dobással válaszolt Czukor. Kelsey újabb dupláját követően kezdett a védekezésünk is éledezni, a támadásaink pedig szintén kezdtek egyre sikeresebbek lenni. 5 perc játékot követően 13-19-re vezetett ellenfelünk, amikor Kelley hárompontos kísérlete kiszédült a gyűrűből. 3 perccel a negyed vége előtt érkezett Radócz és Angyal a pályára, a pontokat viszont a Soproniak szerezték, 13-23-nál időt kért Tursics Krisztián. Lang támadása sikeres volt, azonban Dupreere nem volt ellenszerünk. Horváth triplájával szerencsére nem engedtük, hogy telesen ellépjen a Sopron, a negyed végén 18-29-re vezetett a vendégcsapat.

Varga kosarával indult a második negyed, amire Angyal egy hárompontossal válaszolt. Egy kivédekezett soproni támadást követően Angyalt faultolták ziccerben, aki a megítélt büntetőket értékesítette. A védekezésünk kezdett erősödni, Angyal kosarával pedig 6 pontra zárkóztunk. Határ 2+1 pontjával sikerült újra kosarat szerezzen ellenfelünk, amikor a bírok egy teljesen érthetetlen támadó faultot fújtak be ellenünk. Határ újabb sikeres kosarával pillanatok alatt újra 11 ponttal vezetett ellenfelünk, a lányok kezdtek összezavarodni. Crvendakic pontjaival pedig már 13 pontos előnye volt a Sopronnak. Kelley Austria kosara törte meg hosszú csendünket, azonban a védekezésünk teljesen szétesett a mérkőzés ezen szakaszában. 44-27-re vezetett ellenfelünk, amikor Tursics mester kikérte második idejét. Ennek ellenére a Sopron szerzett újabb kosarakat, 3 és fél perccel a negyed vége előtt már 20 ponttal vezetett a vendég együttes. Ekkor sajnos még egy technikai hibát is kaptunk, így még egy büntetőt dobhatott ellenfelünk. Sőt, egy újabb teljesen érthetetlen bírói döntésnek köszönhetően ebből egy 2+1-et szerzett a Sopron, a csapat pedig csak kereste a helyét a pályán. 27-52-re vezetett már ellenfelünk, amikor végre sikerült újra pontokat szereznünk Austria pontjaival. A lányok nem adták fel szerencsére, tartottuk magunkat, ahogy tudtuk, de ellenfelünk a nagy előny tudatában ekkor már sokkal nyugodtabban játszhatott, és bizony érződött, hogy jóval tapasztaltabb és rutinosabb ellenfelünk. A félidőre így 35-59-es előnnyel vonulhatott ellenfelünk.

A harmadik negyedet ellenfelünk, kezdte egy rossz támadással, Bujdosó pedig egy sikeres dobással. A védekezésünk továbbra se akart összeállni, azonban néhány szép támadást sikerült vezetünk. Lelik Réka megszerezte első pontjait a harmadik negyedben, Kelley Austria pedig továbbra is szépen játszott. A pontjaikkal sikerült kicsit közelebb lépnünk ellenfelünkhöz, sőt Lang kosarával hosszú idő után sikerült 20 ponton belülre kerülnünk. Ekkor azonban megrázta magát a Sopron, és gyorsan szereztek 5 pontot, vezetőedzőnk pedig időt kért. Sajnos ez se használt, a Sopron uralta a mérkőzést, sőt pillanatok alatt 32 ponttal vezetett. Újra leblokkoltunk hosszú percekre támadásban, fiatal csapatunk nem tudott mit kezdeni a világklasszisokkal felálló ellenféllel szemben. Angyal szenzációs hárompontosa törte meg a csendet, a negyed hátralévő részében pedig már senki se volt eredményes, 49-82-re vezetett ellenfelünk.

A negyedik negyedet Czukor kosarával kezdte a vendét csapat, akik képtelenek voltak hibázni. Tursics Krisztián kikérte utolsó idejét, hogy kicsit felpörgesse az ekkora teljesen maga alatt lévő csapatot.  Sajnos hiába, már semmi nem sikerült nekünk, a dobások rendszeres kipördültek a gyűrűből, ellenfelünk magabiztosan növelte az előnyét. Közel négy percre volt szükségünk, hogy megszerezzük, első pontjainkat Lelik hármasával, amit Radócz büntetőből dobott pontja követett.  Lelik újabb triplájával kicsit tovább kozmetikáztunk, Tursics Krisztián pedig úgy döntött mindenkinek megadja a lehetőséget Euroliga ezüstérmes ellenfelünk ellen. A mérkőzés hátralévő része ennek szellemében telt el, a vége 58-104 lett.

Sajnos nagyarányú vereséget szenvedtünk, de nem szabad elfelejteni, hogy ellenfelünk nem csak a magyar bajnokság címvédője, de egyben az Euroliga egyik esélyese is. A lányok ezúttal nem tudtak ellenállást tanúsítani a világklasszisok ellen, azonban nem szabad elkeserednünk, hiszen az eddig megszerzett győzelmeinket ez a mérkőzés nem tette semmissé. A válogatott szünet után folytatni kell a megkezdett utat, és fel kell készülnünk a következő megmérettetéseinkre.

Tursics Krisztián: Gratulálok a Sopronnak, mert nagyon jól kosárlabdáztak, extrán támadtak. Összességében a védekezéssel nem vagyok elégedett, az első félidőben kaptunk 60 pontot, nem működött, amit megbeszéltünk. Támadásban voltak periódusaink az első félidőben, amikor vissza tudtunk jönni a mérkőzésbe, de ma nem voltunk egy súlycsoportban ellenfelünkkel.

Robert Iniguez: Úgy jöttünk ide, hogy még nagyon csalódottak, mérgesek voltunk a szerdai, isztambuli vereséget követően. Nagyon kemény edzettünk utána, ma pedig nagyon odatettük magunkat. Azért hívtam Zsófiát ide, mert bár csak két pontot dobott ma, a csapat vezére volt. Sokszor mondom is a csapatnak, hogy őt kövessék, ne is engem, mert úgy vezeti a csapatot, ahogy kevesen képesek. Nagyon szerencsés vagyok, hogy egy ilyen csapatkapitányom van. Nekem nagyon fontos volt, hogy ma tegyük oda magunkat és nyerjünk. Az NKE-Csata eddig nagyon sikeres szezont teljesít, gratulálok nekik, fiatal csapatuk van, most tovább kell dolgozzanak.

Kelsey Lang: Egyetértek a vendégek edzőjével, fiatal csapatunk van és most nem szabad elkeseredni. Az előző mérkőzéseinken az ellenfelek nem voltak olyan erősek, mit a Sopron, ma megtapasztaltuk milyen egy ilyen szintű csapat ellen játszani. Tovább kell mennünk, és folytatni a megkezdett munkát.

Fegyverneky Zsófia: Gratulálok a Csatának, eddig nagyon jó szezonjuk van. Mi nagyon jó mentalitással érkeztünk a mai mérkőzésre, a Roberto kérését, hogy az elejétől kezdve koncentráljunk maximálisan megcsináltuk. Jó mérkőzést játszottunk, ezzel megyünk most a szünetre.

NKE-Csata – Sopron Basket (18-29, 17-30, 14-23, 9-22)

Ludovika Aréna, 600 néző

NKE-Csata: Horváth B. 6, Lellik 7, Nagy-Bujdosó 5, Austria 10, Lang 16 Cserék: Angyal 10, Radócz 2, Mányoky, Pálinkás, Adamecz, Horváth F. 2, Solymosi Edző: Tursics Krisztián

Sopron Basket: Fegyverneky 2, Czukor 11, Zahui 28, Turner 5, Dupree 12 Cserék: Crvendakic 8, Varga 4, Határ 15, Dubei 10, Licskai 6, Weniger 3 Edző: Roberto Iniguez