Végre nyugodtan készülhet – Interjú Barnai Judittal

Új igazolásaink közül ezúttal magyar válogatott centerükkel, Barnai Judittal beszélgettünk.

Miért a Kosárlabda? Hogyan kezdődött a történeted?

Még általános iskolás koromban tesitagozatos voltam, a testnevelés tanárom pedig kosarazott. Ez hozta magával, hogy mi is több alkalommal kosaraztunk az órákon, erős csapatunk volt, több kerületi bajnokságot is megnyertünk és ezzel kijutottunk a Budapest bajnokságra. Ott a BEAC edzője figyelt fel rám, látta, hogy magas leszek és azt mondta jó labdaérzékem van, ezért elhívott játszani. Akkor még kicsit tartottam tőle, hogy a suli mellett állandóan edzésekre járjak, de gondoltam vágjunk bele. Elmentem két edzésre, ekkor jött a balesetem, ami miatt két évet ki kellett hagyjak, de utána már nagy erővel belevágtam és szépen felépítettem a kosárlabda karrierem.

Téged fiatal korod óta Center posztra neveltek. Mit gondolsz, miért ilyen kevés a magyar játékos ezen a poszton? Miért választják kevesen? 

Szerintem ez attól függ, hogy az embernek milyen habitusa van. Vegyünk engem, én imádok a palánk alatt harcolni, minél erősebb és nagyobb darab az ellenfelem, annál jobban motivál, hogy jobb legyek nála. Nekem ez egy kihívás, én nagyon élvezem ezt a fajta játékot. Szerintem ez a harciasság benne kell legyen az emberben, mert ez nagyon sok fiatal játékosban nincs benne, inkább a 4-es poszt, az kényelmesebb, hogy kifele kell váltani és “verekedés” nélkül dobni. A másik, hogy rengeteg a légiós ezen a poszton a bajnokságban. Sok felé figyelem, hogy vannak tehetséges, magas játékosok, akik még a megfelelő képzést is megkapják, de a fejlődéshez szükséges játéklehetőséget már nem kapják meg. Túl sokat ülnek a padon, az pedig, hogy edzésen akár egy jó center ellen készülhetsz,  nem elég.  Kicsit beleragadtunk abba, hogy nem is próbálják meg felépíteni a fiatalokat, inkább hoznak egy külföldit, mert az egyszerűbb és gyorsabb.

Miért az NKE-Csatát választottad következő állomáshelyednek?

A játékosok nagy részét és a Krisztiánt is ismeretem régebbről, így nem volt számomra annyira új a környezet. A koncepciót is ismertem, és tudtam, hogy itt egy nagyon profi és jó társaság jött össze. A csapat jelenleg a középmezőnyben van, de szerintem év végére ezt még jobb is lehet, mivel itt a csapatok nagyjából egy szinten vannak. Az pedig külön öröm volt számomra, hogy végre van egy pesti csapat, akinek lehet esélye akár Európa Kupás helyen végezni!

Ebben a csapatban te már a rutinosabb játékosok közé tartozol. Milyen érzés, hogy fiatal korod ellenére már neked kell támogatnod és segítened a fiatal játékosok munkáját?

Sokszor van edzésen, hogy próbálok tanácsokat adni, kicsit segíteni nekik. Mindig figyelek arra, hogy ne azt érezzék a lányok, hogy én utasítgatni akarom őket, engem a jó szándék vezérel. Szeretem ezt a helyzetet, annyira nem új nekem, mert a BEAC-nál is volt már ilyen jellegű feladatom, szerepem. Érdekes helyzet ez, hogy itt van a Kelley illetve a Kelsey is, akik szinte velem egy idősek, mégis felnőtt szinten ez a második szezonjuk csak és ez sokszor érződik is. Én már 8 éve ezen a szinten játszom,sok tapasztalatot tudtam szerezni.

Hogyan jössz ki a csapattal, illetve a poszttársaiddal?

Én imádom ezt a csapatot, nagyon jól érzem itt magam. Kelseyvel állandóan biztatjuk egymást, az külön jó, hogy kicsit magasabb is nálam, mert így tudok mellette fejlődni, tanulni. Edzésen a hangulat nagyon jó a csapatban, jó érzés itt lenni. Azt érzem, hogy megtaláltam itt a helyem, végre lelkileg rendben vagyok, nyugodtan játszom, bíznak itt bennem. Nekem erre szükségem van, hogy jól teljesítsek.

Mire lehet képes a csapat idén?

A középmezőny mint mondtam, nagyon sűrű, bárki megverhet bárkit. A rájátszásra ha összeállunk, akkor szerintem lehetnek bravúr győzelmeink, akár még az elődöntő is elérhető szerintem.

Csukd be a szemed és mond el, hogyan kell bekötni a cipőfűződet?

(Nevet) Hú várj csak. Csinálok egy kisfület, azt kötöm át a másikkal, meghúzom, amivel meglesz a két fül, azt pedig még egyszer áthúzom. Hú, ez jó kérdés volt.

Mi csinálnál, ha megnyernéd az 5-ös lottót? 

Ilyenkor szerintem mindenki azt mondja, hogy nem dolgozik többet, de én ezt biztos nem tenném, a kosárlabdát ezer százalék, hogy folytatnám. Édesanyámnak vennék valami szuper autót, mert tudom, hogy az nagy vágya. A többi családtagomnak is adnék belőle, hogy ott is mindenki rendben legyen, de nagy részét elraknám nehezebb időkre.

Hogyan látod magad 5 éve múlva?

Akkor 30 leszek, szóval egy dolog biztos, hogy azt nagyon meg fogom ünnepelni (nevet). Remélem még kosárlabdázni fogok. Őszinte leszek, én mindig a jelennek élek, azt élvezem ami most van, a többit pedig majd az élet alakítja.

Választós gyors kérdések:

Popcorn vagy nachos? Nachos.

Instagram vagy facebook? Instagram.

Kutya vagy macska? Kutya.

Séta vagy bicikli? Séta.

Tengerpart vagy hegyek? Tengerpart.

Zac Efron vagy Jason Statham? Jason Statham.

Superman vagy Batman? Batman.

Lebron vagy Curry? Curry.

WNBA vagy Euroliga győzelem? Euroliga.

Samsung vagy Iphone?Iphone.

Fotó: Szilágyi Dénes