Krisztián elemez: készülünk a kupára

Két bajnoki mérkőzés tapasztalatairól és a Magyar Kupa szereplésről beszélgettünk Tursics Krisztiánnal.

A múlt heti sűrű program miatt abban maradtunk Krisztiánnal, hogy egy anyagba foglaljuk össze két mérkőzés tapasztalatait, így a beszélgetést a szerdai, Cegléd elleni vereséggel indítottuk. “Megint két teljesen ellentétes félidőt hozó mérkőzést játszottunk Cegléden, ahol ugyan abba a hibába estünk mint a Vasas ellen és még sok meccsen igazából a szezonban, hogy beragadtunk a rajtnál és adtuk egy komoly előnyt az ellenfélnek. El kellett kezdeni megint futni az eredmény után, a félidőben megint át kellett variálni mindent és változtatni kellett, de ez meg már egyszerűen nem normális dolog, hogy minden mérkőzésen egy komoly hátrány miatt kell változtatnunk és visszajönni a meccsbe. Ez sikerült is, a vezetést is átvettük néhány perccel a vége előtt, ahol megint fegyelmezetlenek voltunk – lényegében egy olyan mérkőzést, amin ha 40 percig koncentrálunk meg kellett volna nyerjünk – és rosszul jöttünk ki így a végjátékból. Most is elmondhatom, hogy nem érdemeltünk volna győzelmet amúgy se, mert nem koncentráltunk rendesen, nem volt meg bennünk a megfelelő alázat.”

Most már tudjuk, hogy ezt követően eltelt néhány nap és egy teljesen más arcát mutató csapattal találkoztunk a Ludovika Arénában. Mi változott ebben a pár napban? ” Mi nem vagyunk önmagában egy rossz csapat, bíztam benne, hogy előbb utóbb kijön egy jobb teljesítmény. Nekem változtatnom kellett mind szakmailag, mind a játékosokhoz való hozzáállásomban, a lányoknak pedig taktikán belül kellett sok mindent átgondolniuk. Ez csapaton belül dolog, nem megyek bele, hogy ez pontosan mit jelent, de eredményes volt az a két teljes nap, ami a ZTE elleni meccs előtt rendelkezésünkre állt. Itt azért nem hatalmas dolgokra kell gondolni, inkább apróságokon kellett módosítanunk.
Szombaton sikerült végre úgy kezdenünk egy meccset, ahogy az kell. Lendületesek voltunk, haraptunk védekezésben, a taktikát mindenki szigorúan betartotta, ezeknek pedig az lett az eredménye, hogy rögtön az elején megszereztük a vezetést, amit aztán nem engedtünk ki a kezünkből. Sok mindent csináltunk máshogy a mérkőzés előtt, ezek pedig működtek. Érdekes tapasztalat ez nekem, mivel az elmúlt hetekben már amúgy is kellett kísérletezzek, hogy a három új játékos helyét megtaláljam a csapatban, ki, mikor lehet hasznos ebben az egységben, hogy tud javulni a csapatunk velük. Sajnos az bele telt pár mérkőzésbe, hogy az tisztázódjon kinek mi a szerepe a csapaton belül, de ebből hosszú távon tanulunk és lesz eredménye. A szombati már hasonlított arra, amit szeretnék látni, főleg azért mert hamar eldőlt az összecsapás és végre nem mentünk bele egy egylabdás végjátékba. Ez még nem a kész kategória, ezt kell most lássák a lányok, de egy értékes lépést tettünk előre. A mentalitásban produkáltakat kell most továbbvinnünk.”

Erre pedig már most komoly szükség lesz, mivel csütörtökön a Magyar Kupában a KSC Szekszárd ellen játszanak a lányok. “Bízom benne, hogy tudunk egy minőségi kosárlabdát játszani a Szekszárd ellen. Év elején azt tűztük ki célul, hogy jussunk be a 8 közé és legyünk ott a Kupadöntőben. Ez mostmár mondhatom, hogy sikerült, így pedig ez egy remek tanuló év. Egy kiváló csapat ellen játszunk, felkészültünk belőlük, akkor lehet csak esélyünk, ha 40 percen keresztül folyamatosan magas szinten tudunk játszani. Idén sok rossz mérkőzésünk volt már, olyan is ahol nyertünk, de nagyon gyengék voltunk ennek ellenére. A Szekszárd ellen viszont nagyon jó meccseket játszottunk, a januári kimondottan magas színvonalú, jó mérkőzés volt, mondom ezt úgy, hogy kikaptunk. Arra az összecsapásra sokkal jobban tudunk építeni, mint sok nyertes mérkőzésre. Az utolsó meccsünk tanulságai alapján most azt várom, hogy mindent adjunk ki magunkból, próbáljunk meg belemenni egy éles végjátékba, ott pedig bármi megtörténhet.”