MAXIMÁLIS EREDMÉNYEK – SOK MUNKÁVAL

Az NKE – FCSM Csata  20 éves játékosa Radócz Fanni számára az idei nyár sok kihívásokkal telt. Ahogy véget ért áprilisban a bajnokság – rögtön a következő héten az írásbeli érettségi következett, majd május 15-től Székesfehérvárra költőzött az utánpótlás  válogatott edzőtáborába, ahonnan még június közepén visszatért pár napra Budapestre, hogy sikeresen leérettségizzen.
Június 24-től pedig élesben készült az U-20-as válogatottal a korosztályos Európa bajnokságra, ami augusztus 3-11. között került lebonyolításra a csehországi Kratovyban.   Az elmúlt három hónap kihívásairól beszélgettem Fannival.

Lassan véget ér a nyár – hogyan tudtál megfelelni a kitűzött céljaidnak?

– Voltak nehezebb és könnyebb időszakok – mélypontok és sikerek – de ez hozzátartozik az életünkhöz. A nyár első kihívása az érettségi volt, amit sikeresen teljesítettem, ami nagy öröm a számomra.

De mellette ott volt a felkészülés az U-20-as Eb-re – ami szintén nem kis feladat volt a hat hét edzőtábor a mérkőzések.

– Igen teljes összpontosítást igényelt, mert volt egy célunk, hogy minimum a legjobb nyolcba jussunk és nekem is ebben maximálisan ki kellett venni a részem. Voltak hiányzóink és így nagyobb feladat hárult rám is – legtöbbször a kezdőcsapat tagjaként.

A csoportmeccseken már egy egységes csapat benyomását keltettétek kiütéses győzelem a Fehéroroszok ellen és Litvánia elleni magabiztos győzelmet arattatok!

– Igen, de szerintem a Belga válogatott ellen játszottunk a legjobban, akik az U-19-es Vb-n negyedikek lettek, hat játékost hoztak magukkal az Eb-re – ellenük majdnem meglepetést szereztünk, de végül hat pontos vereség lett a vége, így emelt fővel jöttünk le a pályáról.

Viszont csoport másodikként  Portugália ellen kellett kiharcolni a nyolc közé jutást. Hogyan emlékszel vissza a sorsdöntő összecsapásra?

– Nem is kaphattunk volna jobb ellenfelet, mert igazi csapatként játszva végig vezetve 12 ponttal sikeresen vettük az újabb akadályt és teljesítettük a nyolcba jutást a válogatottal!

 A folytatásban már nem sok sikerélmény jutott, hogyan dolgoztátok fel a vereségeket?

– A Francia válogatottal kellett játszani a négy közé jutásért, akik a torna favoritjai voltak. Nyolc percig fej-fej mellett haladtunk – utána átrohantak rajtunk egy 23:0-al, ami már az első félidő végére eldöntötte a továbbjutást. Sajnáltuk, hogy nem az éremért játszhatunk tovább, mert titkon bíztunk benne – de sajnos nem sikerült.
Majd a Spanyolok ellen próbálkozhattunk – jóval erősebb válogatottjuk van – de itt a tisztes helytállással 80:66-ra szenvedtünk vereséget.

A legjobb teljesítményed pedig ezen a mérkőzésen volt – 22 perc alatt 15 pontot szereztél – 75 %-os dobóteljesítménnyel 9/12 és mezőnymutatóid is jók voltak.

-Igen jól ment a játék egy erős válogatott ellen, de sajnos a vereség miatt nem igazán tudtam örülni ennek.

Végül a hetedik helyért játszottatok és a Lengyelek ellen zártátok az Eb-t, hogyan összegeznéd a mögötted hagyott kontinensviadalt?

– A kitűzött célt elértük, emiatt büszkék lehetünk, ugyanakkor maradt bennem hiányérzet az utolsó vereség miatt, mivel jobban tudunk játszani a lengyeleknél. Sajnos egylabdás mérkőzést vesztettünk 51:50-re, de az utolsó másodpercig megvolt az esélyünk, hogy győzelemmel búcsúzzunk az Eb-ről.
Sokunknak ez volt az utolsó korosztályos válogatott fellépése – a minimális célt elértük, hogy a nyolcadikok lettünk, megelőzve a házigazda Csehországot is.  Sokat tanulhattunk Európa élcsapataitól – a gyors és agresszívan játszó csapatoktól. Megmutatta az Eb, hogy van még miben fejlődnünk, ha jó kosárlabdázók akarunk lenni. De büszkék lehetünk, mert közel két hónap munkája meghozta gyümölcsét és büszkén emlékezhetünk vissza erre az időszakra.

Nagyon fáradtnak látszol – három hónap aktív munka után – marad idő a kikapcsolódásra, feltöltekezésre az új évad előtt?

– Most öt-hat napra hazautazom és augusztus 19-én kezdődik a felnőtt csapattal a felkészülés az új évadra, ahol nagy célokért kezdjük meg a munkát – remélem a mögöttem hagyott három hónap tapasztalata is sokat fog segíteni.

Jó pihenést és sok sikert kívánok az új évadra!

Radócz Fanni az U-20-as Eb-n mind a hét mérkőzésen pályára lépett 20,4 percet volt mérkőzésenként a parketten – 45/9 pontot ért el a válogatott harmadik legtöbb pontját jelentette. Dobószázaléka 24/55 – 43 % – 25 lepattanó labdát szerzett.

Hoffer Zoltán

Leave a Reply