Idén más típusú játékosokból kell erős csapatot építenünk

A hosszabb bajnoki szünetet kihasználva mélyebb értékelésre kértük meg vezetőedzőnket. Tursics Krisztián számára ez a szezon a járvány és az átalakuló játékoskeret miatt több szempontból is kihívást jelent, de minden nap azért dolgozik, hogy a játékosok jobbak legyenek.

Csalódott vagy a kosárlabdát, és általában a sportot érintő intézkedések miatt?

Természetesen igen, hiszen a kosárlabdának alapvetően a nézőkről kéne szólnia, akik viszont most egy ideig nem jöhetnek be a mérkőzésekre. Március óta sajnos háttérbe szorult a játék, a mérkőzések, a versenyek a korlátozások miatt. Nehéz a helyzet, és amiatt is csalódott vagyok, hogy nem tudunk olyan ütemben dolgozni, ahogy szeretnénk. A válogatott szünet előtt három mérkőzésünket kellett elhalasztani, holott mindháromszor szerettünk volna pályára lépni. Túl sok a bizonytalanság a sportág körül, ami nem érinti jól a játékosaimat sem.

Mikor kerülhet vissza legalább egy kicsit a sportélet a régi kerékvágásba?

Egyre többet hallhatunk a vakcináról, talán az alkalmazásával változni fog a mostani helyzet. Az, hogy egész csapatok mennek karanténba, világszerte hátráltatja az egész sportéletet. Ahhoz, hogy ismét komoly és rendes bajnokságról lehessen beszélni, szükséges az oltóanyag alkalmazása, mert a mostani rendszer teljesen idegen és irreális képet fest; nehéz a járvány alatt eredményességről beszélni. Fontos lenne az összes mérkőzést lejátszani, de ehhez rengeteg alkalmazkodásra és nem kevés szerencsére is szükség lesz a későbbiekben.

Egyelőre nem lehetnek nézők a kosárlabda mérkőzéseken

Vezetőedzőként hogy lehet kezelni a járványhelyzettel járó bizonytalanságokat? Hogy tudsz úgy odaállni a lányok elé, hogy senki sem tudja, másnap meglesz-e tartva a mérkőzésünk?

Abból a szempontból szerencsés a helyzetünk, hogy nem kész csapattal dolgozunk. Sok a fiatal, tapasztalatlan, fejlődőképes játékos, így lényegében mindegy, hogy van-e mérkőzésünk vagy nincs. Egyszerűen fejleszteni kell a lányokat. Minden nap, minden edzésen tudunk haladni tovább a három éve megkezdett úton. Igyekszünk minden edzést arra használni, hogy a játékosok jobbak legyenek, és nem függünk attól, hogy lejátsszuk-e az adott mérkőzést. Nincs kidobott edzésidő.

Meglátszik az augusztus óta folyó munka

Milyen utat járt be a csapat nyár óta? Lehet bármennyire a tavalyi együtteshez hasonlítani az ideit?

Szerkezetileg és taktikailag is más típusú csapatunk van. Teljesen kicserélődött a légióskontingensünk és magyar játékosok is érkeztek hozzánk. Nem az a lényeg, hogy erősebbek vagy gyengébbek lettünk, hanem maga a kihívás. Most más típusú játékosokból kell erős csapatot építeni. Augusztus óta azon dolgozunk, hogy egy szerényebb költségvetésű csapattal is hasonló eredményeket érhessünk el, mint a tavalyi szezonban, amikor szinte végig a legjobb négyben álltunk a tabellán. Most is hasonlóan jól kezdtük az idényt, jöttek a győzelmek, jól is kosárlabdázott a csapat és elbírtuk a szerda-szombat ritmusú terhelést – ebben azért a rajt előtt kételkedtem egy kicsit. Azt gondolom, hogy már most látszik az augusztus óta folyó munka. Ezt az utat kell folytatnunk tovább.

Hosszú utat járt be a csapat augusztus óta

Mennyire látszik a munkában, hogy a tavalyi évhez képest most még fiatalabb átlagéletkorú csapattal dolgoztok?

Nyilván nem egyszerű felnőtt mezőnyben nem felnőtt játékossal dolgozni. Viszont a gyerekek nagyon jól akklimatizálódtak és kezdik felvenni a ritmust. Persze, csoda lenne, ha 16 évesen nem lennének hullámok a teljesítményekben, de remek munkát végeznek és igyekeznek élni a lehetőséggel, hogy napról napra felnőtt játékosokkal edzhetnek, ráadásul alkalmanként még játékperceket is kapnak a legmagasabb osztályban. A fiatal átlagéletkorú keretnek megvannak az előnyei és a hátrányai is, mi próbálunk előnyt kovácsolni belőle, hogy ilyen tehetséges tizenévesekkel dolgozhatunk. Olyan mentalitást szeretnénk átadni a játékosoknak, ami talán kicsit kihalt a mostani generációkból az elmúlt években.

Mire gondolsz pontosan?

Általánosságban, sok fiatal játékoson látom, hogy meg vannak elégedve a szerepükkel, és nem szeretnének sokkal többet beletenni a kosárlabdába. Hiányzik belőlük az ambíció. A mi fiataljainkban nap mint nap fenn kell tartani a tüzet, hiszen dolgozniuk kell, hogy elérhessék az álmaikat és élvonalbeli játékossá, majd felnőtt válogatottá váljanak és töretlen maradjon a fejlődésük.

Fiataljaink szintet léptek

Nemcsak fiatalokkal, hanem tapasztalt magyarokkal is erősödött a keret a nyáron. Böröndy Vivitől és Hegedűs Jankától azt kaptad, amit előzetesen vártál?

Azért választottuk ki őket, mert nemcsak szakmailag, hanem emberileg is beleillenek a rendszerünkbe. Mindketten nagyon jó emberek, minden nap öröm velük dolgozni. Kiváló a munkamoráljuk, beilleszkedtek a csapatba, így mondhatjuk, hogy azt kaptam tőlük, amit vártam. Hasznos tagjai a csapatnak, mindketten nagyon jó igazolásnak bizonyultak eddig.

Mányoky Réka fejlődése a Csata A-csoportos éveiben (Forrás: M4 Sport)

Jelenleg három felnőtt válogatott játékossal büszkélkedhet a klub, és előbb-utóbb Mányoky Réka behívója is befuthat a postaládánkba.

Amikor elkezdtük a folyamatot a felnőtt csapatnál, már akkor több játékosunkban nagyon komoly potenciált láttam. Réka a harmadik évben érett meg erre a játékszínvonalra. Eddig kiváló szezonja van, de ehhez kellettek az előző évek, hogy fizikálisan és mentálisan is megerősödjön és kijöhessen az a teljesítmény, amit az idei mérkőzéseken lerakott az asztalra. A harmadik A-csoportos szezonban kezdő játékos lett belőle, ráadásul a fiatal szabály miatt nemcsak idén, de még jövőre is nagyon fontos szerep hárul rá. Nem azért van a pályán, mert be kell tennünk egy 20 éven aluli játékost, hanem mert valóban olyan teljesítményt nyújt, mint egy kezdő játékos. De kapkodni sem szabad. Ez egy érési folyamat, ami évekig tart. Ha ezen a szinten dolgozza végig ezt a szezont, akkor beszélhetünk valóban arról, hogy megérett a felnőtt válogatott meghívóra. Ne feledkezzünk el Angyal Barbiról sem, aki sajnos tavaly a szezon jelentős részére kiesett. Ő most kezd a rotáció teljes értékű tagjává válni, és idővel neki is reális esélye lehet a felnőtt válogatottság elérésére.

Számítasz arra, hogy a játékosok mind magasabb szintre jutásával egyre nehezebb lesz együtt tartani ezt a magyar magot?

Szerencsére olyan jól dolgozik a Csata utánpótlása, hogy évről évre komoly potenciállal rendelkező fiatalok jönnek ki az edzők kezei közül. Ugyanakkor sem tőlünk, sem a rendszertől nem elvárható, hogy mindenki játéklehetőséget kap az A-csoportban. Megpróbálom kiválasztani azokat, akik a legmagasabb szintre juthatnak el, hogy nekik megadhassam a maximális lehetőséget és bizalmat. Mivel a felnőtt csapat befogadóképessége véges, így attól sem szabad elzárkózni, ha valakinek tovább kell lépnie másik csapathoz, mert ott több játéklehetőséget kap. Azt, hogy eddig jó döntések születtek, az eredményeink igazolják. Azok a játékosok, akik eddig bizalmat kaptak, élnek is vele és egészen komoly játékossá kezdenek válni.

Ezek szerint a jövőben sem változtatunk az átigazolási politikánkon.

Nem fogunk. Továbbra is a saját nevelésű, fiatal játékosok beépítése lesz a cél, akiket rutinosabb, máshol már bizonyító magyarokkal egészítünk ki, és természetesen a csapat magas nívójához a hiányposztokra szükség van megfelelő képességű külföldi játékosokra is. Ők nemcsak a mérkőzéseken segítik a csapat teljesítményét, de a napi munkát is sokkal jobb színvonalon tudjuk elvégezni velük.

Leave a Reply