A bő rotációval dolgozó csapatokat is megszorongattuk

Egy győzelemmel fejezte be az egyetemi bajnokságot a Ludovika-Csata. Az NKE női kosárlabda csapatának rengeteg hátráltató tényezőt kellett legyűrni a járványhelyzet következtében, de szerencsére azért örömteli pillanatok is adódtak a lányok életében. Mikula Fannival beszélgettünk.

Úgy tűnt, hogy lelkesedésben nem volt nálad hiány. Miért szeretsz ennek a csapatnak a tagja lenni?

Jópár évet kihagytam a versenyszerű kosárlabdából, szinte már kezdtem elfelejteni, hogy milyen a sportban egy csapathoz tartozni. Eleinte az újdonság varázsa mozgatta ezt a lelkesedést. Aztán ez megszűnt, a motivációm azonban megmaradt. Szerintem sok dolog hozzátesz a csapat szeretetéhez. A teljesség igénye nélkül, maga a játék, az atmoszféra, a jó csapatszellem és nem utolsó sorban a Csata segítsége és a stábbal való jó kapcsolat is fontos.

Az ismert járványhelyzet és a viszontagságok közepette inkább az eredményesség motivált, vagy inkább a szabadidő hasznos eltöltése? Egyáltalán van értelme érinteni az eredményeket vagy a sportértéket?

Büszkék lehetünk rá, hogy ebben az időszakban is összehoztunk egy minimális létszámú csapatot és ki tudtunk állni. Sajnos többnyire csak itt, a meccseken találkoztunk a többiekkel, de ennek ellenére is hoztunk több szoros meccset és egy győzelmet. Sajnos teljesen kicserélődött az előző évi keret, ráadásul hónapokig nem voltak edzéseink. Nem voltak igazán begyakorolt játékaink, így pedig nehéz egységes csapatként fellépni olyan ellenfelekkel szemben, akik régebb óta játszanak együtt, emiatt szervezettebbek a pályán. Ebből következően nálunk inkább az egyéni eredményesség volt előtérben, illetve, hogy az online oktatásra átállt mindennapokba egy kis mozgást és változatosságot csempésszünk. Összefoglalva, számomra eredményes és sportértékkel bíró szezon volt, amit inkább csak egy elnyúló bemelegítésnek tekintek, hiszen remélem, hogy a következő tanévben minden, így a kosárlabda is sokkal jobb és gördülékenyebb lesz.

Gondolom, hogy a győztes meccs volt a szezon csúcspontja. Hogy élted meg azt az összecsapást?

Az biztos, hogy nem nyomott bennünket az esélyesség terhe. Valami olyasmi játszódhatott le a fejünkben, hogy kiállunk, mert ki kell állni. Üres lesz a kispad, de valahogy megoldjuk. Ilyen bravúros kimenetelre nem számítottunk, de a nyilatkozatok alapján ellenfelünk sem. A legjobbkor leptük meg magunkat, hiszen több hónapnyi szünet után tértünk vissza akkor este a pályára. Ez a siker megadta a kellő lendületet a szezon hátralévő részére.

Csalódott vagy, hogy ez volt az egyetlen győzelmetek?

Kettős érzések vannak bennem ezzel kapcsolatban. Nem érzem magam kifejezetten csalódottnak, de úgy gondolom, néhány meccsen teljesíthettem volna jobban én is, és a csapat is. De kompenzál a tény, hogy bő rotációval dolgozó csapatokat is meg tudtunk szorongatni. Remélem, hogy a bajnokikon a következő szezonban már felénk billen a mérleg.

Mire lenne szükség ehhez szerinted?

Több játékos, akik az edzéseken is mozgósíthatók, illetve rendszeres felkészülés, hogy erősebb legyen az összetartás és a csapatkohézió. Ha visszaáll az oktatás a jól megszokott kerékvágásba és mindannyian Budapesten leszünk, akkor úgy vélem, semelyik tényezővel nem lesz probléma. Ez pedig jó hatással lesz a szereplésünkre.

A Leány egyetemi Bajnokság Nyugati Csoportjának végeredménye:
1. Uni Győr SZESE 10/2
2. Közgáz SC és DSK 9/3
3. BME-MAFC 8/3
4. Szombathely 7/5
5. PTE-PEAC 3/7
6. SMAFC 2/10
7. Ludovika-Csata 1/10

Mit üzennél a hallgatótársaidnak, miért fontos, hogy csatlakozzanak akár hozzánk, a Ludovika-Csatához, akár másik egyetemi sportközösséghez?

Fontosnak tartom, hogy az egyetemi élet ne csak a tanulás és a szórakozás körül forogjon, hanem minél változatosabb legyen. Egy közösséghez való csatlakozás sokat hozzátesz a mindennapokhoz, így mindenkit arra biztatok, hogy csatlakozzon az egyetemi sportélethez. Sok lehetőség van, mindenki megtalálhatja, ami passzol hozzá. Ha a Ludovika-Csata kosárlabda csapatot választjátok, garantálom, hogy nem lesz hiány a jó kedvben.

Feltűntél a Csata-Vasas A-csoportos párharc utolsó meccsén a lelátón. Most arról szólnak a hírek, hogy visszatérhetnek a nézők a stadionokba, sportcsarnokokba. Ha ősszel is engedi a járványhelyzet, akkor számíthatunk Rád az élvonalbeli meccseken is?

Ez nem is kérdés, állandó helyem lesz a Ludovika Arénában. Ősszel is igyekeztem minél több meccset megnézni élőben vagy a képernyők előtt. A szurkolás és a nézők jelenléte, támogatása rengeteget hozzátesz a játékélményhez. Sokkal könnyebb úgy átlendülni az esetleges mélypontokon, ha a lelátóról visszajelzés vagy bátorítás érkezik. Jó lenne megmutatni, hogy az NKE-vel közösen össze tudunk hozni egy teltházas derbit.

Leave a Reply