Kihoztuk a maximumot a szezonból

A járvány miatt rendhagyó, de kifejezetten izgalmas évad végén ültünk le edzőinkkel egy értékelő beszélgetésre. Szakvezetőink szerint szezon egyik legfontosabb hozadéka a junior és kadett korú játékosok beépülése volt. Tursics Krisztián és Bódi Ferenc arról is beszélt, hogy mit jelentene a klubnak, ha meg tudná méretni magát a nemzetközi porondon is.
Van bennetek hiányérzet, hogy nem tudtuk megkaparintani az alapszakasz végén azt a 4. helyet?

Tursics Krisztián: Valljuk be, nem rajtunk múlt. Ha nincs a vírushelyzet és a két légiósunk rendelkezésre áll, teljesen más szituációból várhattuk volna a bajnoki hajrát. De nem gondolom, hogy reális lett volna. Kihoztuk a maximumot a szezonból, kiváló eredmény az ötödik helyezés. A koronavírus árnyékában rengeteg nehézséggel kellett megküzdenünk. Hogy mást ne mondjak, hónapokig egyetlen légióssal álltunk ki. A Csata történetének legjobb eredményét értük el, ami, ne felejtsük el, nemzetközi kupaszereplésre is jogosít. Innen kellene továbblépnünk még egy picit a következő évben. Gondoljunk csak bele: ha valahogy megszereztük volna a negyedik helyet, akkor jövőre az éremszerzés jelenthetne előrelépést, ami egyelőre nem reális.

Bódi Ferenc: Ugyan az utolsó két meccsen hiányos kerettel álltunk ki, de a teljességhez hozzátartozik, hogy több másik mérkőzést is megnyerhettünk volna, amivel ugyancsak ott lehettünk volna a 4. helyen. Gondolok itt például a Cegléd elleni hazai, vagy a Vasas elleni idegenbeli szereplésünkre. Ez nagyon sok „ha” és a „volna”. Ne legyünk telhetetlenek, ez az ötödik hely talán még a maximumnál is több egy kicsivel. A járványhelyzetben az jelentette a pozitívumot, hogy újabb olyan fiatal játékosokat tudtunk beépíteni, akik – valljuk be – idejekorán kerültek a felnőtt kerethez. Ugyancsak jó, hogy rájátszás meccseket, sőt, párharcokat nyertünk, ami a klub első évében nem sikerült.

Párharcokat nyertünk a rájátszásban (Fotó: Szilágyi Dénes)
Pontosan miben lenne előrelépés a csapatnak, ha az ötödik helyünk után a nemzetközi porondon is megmérettethetnénk magunkat?

Tursics Krisztián: Három évvel ezelőtt bele kellett szokni a magyar bajnokságba. Nekem és a magyar játékosoknak sem volt tapasztalatunk, hogy miként működik ez. Most ott tartunk, hogy készek vagyunk újabb impulzusokat befogadni. Látnunk kell, hogy milyen egy nemzetközi mérkőzés, milyen a játékvezetői felfogás. Hogy néz ki egy külföldi sportcsarnok és egy külföldi csapat. Ebből a minimum hat mérkőzésből újabb tapasztalatokkal vérteződhetnénk fel. Nyilván az első évben nem az Európa Kupa megnyerése lebegne a szemek előtt, de fontos lépcsőfok lehetne a klub építkezésében.

Mennyire vagytok elégedettek azokkal a fiatalokkal, akik tavaly nyáron kerültek fel az első csapathoz, és felnőtt játékosokkal, válogatottakkal, légiósokkal dolgozhatták végig ezt a szezont?

Bódi Ferenc: Természetesen az egész Csata filozófiája minél több jó játékost kinevelni, de nyilvánvalóan némileg a kényszer szülte ezt a keretösszetételt. Bátran nyúltunk hozzájuk, hiszen Krisztiánnal pontosan ismerjük a bennük rejlő potanciált. Már most profitáltunk ebből a helyzetből. Ősztől mindenki meg fogja látni, hogy mennyit léptek előre ebben az időszakban. Már a B-csoportos versenysorozatokban is látszott, hogy rengeteget fejlődtek, és akarom azt hinni, hogy ennek sok köze van ahhoz, hogy 5-6 junior és kadett korú játékos ilyen körülmények között edzhetett a felnőtt csapattal. A legjobb példa a Hepp Kupa döntője, ahol Mányoky Rékával és Angyal Barbarával kiegészülve, még mindig U20-as korú csapattal, nagy különbséggel győztük le a felnőtt játékosokkal és légióssal felálló BKG-t, amely veretlenül vezeti a B-csoportot és jövőre várhatóan a legfelsőbb osztályban is találkozhatunk velük. A korosztályos bajnokságok eredményei pedig magukért beszélnek. Úgy gondolom, hogy a Csata utcában nem tudtak volna ilyen mértékben fejlődni, mert egyszerűen nincs, aki húzza őket felfelé, hiszen csak egymás ellen tudtak volna edzeni. Az eredményesség mellett a fiatalokat is jól fejlesztettük, ezt pedig nagyon kevés klub mondhatja el magáról az A-csoportos mezőnyben.

B-csoportos csapatunk elhódította a Hepp Kupát (Fotó: Atomerőmű KSC Szekszárd/Jantner Zsolt)

Tursics Krisztián: Minden évben lesznek távozóink, akik nálunk sokkal magasabban jegyzett csapatokban is szeretnék megmutatni magukat. Ez így van rendjén. Én azonban egyáltalán nem izgulok, mert a fiataljaink már idén olyan számokat produkáltak a B-csoportban, ami az A-csoportra predesztinálja őket. Látni kell, hogy ezek a játékosok még évekig kielégíthetik a fiatalszabályt. Jó fejlődési görbét jártak be, és az A-csoportban is meg fogják állni a helyüket. Emlékezzünk csak vissza Lelik Rékára az első A-csoportos évünkben, vagy Mányoky Rékára a másodikban. Nem voltak meghatározó játékosok, de aztán a következő szezonban dobbantottak. Beleszoktak az A-csoportba és megmutatták, hogy mire képesek. Bízom benne, hogy a következő generáció hasonló teljesítményt fog nyújtani. Ha egy évvel később újra leülünk beszélgetni, újabb kinevelt játékosról vagy játékosokról eshet szó.

Fordítsuk meg ezt a jelenséget egy kicsit. A felnőtt játékosaink számára milyen feladatot jelentett irányt, példát mutatni a fiatalok számára?

Tursics Krisztián: A huszonéves játékosainknak olyan karaktert, mentalitást kellene mutatni, ami példát állít a fiatalok elé. Az ugyanis, hogy potensül játszanak az A-csoportban, önmagában már kevés ehhez. Összességében ebben azért van hová fejlődnünk. De nem véletlen a többes szám-első személy, hiszen nekünk, edzőknek is meg kell találni az eszközöket és a lehetőségeket, hogy ezen a téren is fejlesszük a felnőtt játékosokat.

Edzőink már a jövő évi kereten dolgoznak (Fotó: Szilágyi Dénes)

Bódi Ferenc: Azt látni kell, hogy kifejezetten idős játékos nincs a csapatunkban, akinek ezen a téren is komoly tapasztalata lehetne. Viszont tavaly és idén is olyan mentalitású külföldiekkel tudtuk kiegészíteni a magyar magunkat, akiket napról-napra láthattak, mint követendő példát és célt, hogy hová juthassanak el. Gondoljunk csak Megan Gustafsonra, Emma Cannonra vagy most Batabe Zemparére. Főleg a legutóbbira hívnám fel a figyelmet, aki nem kiemelkedő kvalitású és adottságú játékos, ennek ellenére a munkamoráljával és az alázatával korábban már Olaszországban és Franciaországban is letette a névjegyét. Nyilván minden évben alkalmazni fogunk légiósokat is – remélhetőleg ilyen téren is jó hatással lesznek a csapatra.

Hogy alakul a nyár a csapat és a klub számára, milyen szempontok alapján alakítjuk ki a jövő évi keretet?

Tursics Krisztián: A Vasas elleni párharc után néhány nap pihenőt kaptak a játékosok, aztán április végétől beindultak a post season edzések, ahol a felnőtt játékosok az országos döntőkre készülő utánpótlás csapatokkal együtt edzenek. Emellett egyénileg is foglalkozunk velük. Nemcsak mi, hanem Horváth Balázs erőnléti edzőnk is, aki kondis edzéseket vezényel. Az országos döntők utáni időszak a válogatott meghívóktól is függ. Mi Ferivel emellett tervezzük a következő szezont, a játékoskeretet és a szakmai munkát is. Nincs kevés dolgunk, hiszen végig kell gondolni például, hogy milyen hiányposztokra kell külföldi játékosokat választani. Augusztustól hat vagy hét hét felkészülés vár majd a lányokra az alapozás során.

Bódi Ferenc: A jövő évi keret kialakításánál az állandóságra törekszünk, nagy játékos cserebere nem várható. Továbbra is fontos lesz és prioritást élvez a fiatal játékosok fejlesztése és beépítése, emellett persze szeretnénk egyben tartani a magyar játékosokat. Az esetleges távozók pótlását a következő hetekben szeretnénk megoldani.

Leave a Reply