Selejtező vár ránk az Európa Kupa csoportköréért

Hat csapat, közte egy magyar együttes jöhet szembe velünk szeptemberben a főtáblára jutásért.

57 csapat nevezett a Női Európa Kupa 2021/22-es kiírásába – közölte a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA). A szövetség összeállításából kiderül, hogy a magyar csapatokat az 1-es, azaz Keleti Konferenciába sorolták be, az Uni Győr és az Aluinvent DVTK pedig selejtező nélkül a főtáblára, azaz a legjobb 48 csapat közé került.

Klubunk a PEAC-Péccsel együtt már a selejtezőben bekapcsolódik a sorozatba, és egy oda-visszavágós párharc dönti majd el, hogy a főtáblán is folytatódik-e a kupaszereplésünk. Az 1-es Konferenciában 12 csapat játszik egymással selejtező kört, amelyből a FIBA 6-ot kiemelt. Azaz kiemelt-nem kiemelt párharcok jönnek majd létre, és a párharcok második mérkőzését a kiemelt csapatok játszhatják hazai pályán. Érdekesség, hogy a PEAC-Pécs a kiemelt együttesek közé került, így akár magyar ellenféllel is megküzdhetünk a csoportkörért.

Három dátumot érdemes megjegyezni: Augusztus 19-én, Münchenben készítik el a csoportbeosztást és sorsolják ki a selejtezőket, szeptember 23-án lesz a selejtező kör első, szeptember 30-án pedig a második játéknapja.

Abszolút nemzetközi újoncként várható volt, hogy sok nevező csapat esetén selejtezőt kell játszanunk, ráadásul a kiemelés sem fog nekünk kedvezni. Ennek ellenére a FIBA a nemzetközi múlt alapján emelte ki a csapatokat, így ez az erősorrend nem feltétlenül tükrözi a jelenlegi erőviszonyokat. A játékoskeretek még csak körvonalazódnak, a párharcok pedig a pályán dőlnek majd el, így nincs más dolgunk, mint készülni a szeptemberi megmérettetésekre.

A mi Konferenciánkban az alábbi klubokat emelte ki a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség:

Spartak Moscow Region Vidonje (orosz)

Hatay BSB (török)

Birevim Elazig II Ozel Idare (török)

PEAC-Pécs (magyar)

KS Basket 25 Bydgoszcz (lengyel)

A3 Basket Umea (svéd)

A nem kiemelt csapatok:

Ludovika-FCSM Csata

KU AZS UMCS Lublin (lengyel)

PAOK (görög)

Elfetheria Moschatou (görög)

Niki Lefkadas (görög)

Elitzur Holon (izraeli)

Az Európa Kupa mezőnyéhez „felülről” is csatlakozhat egy magyar csapat, hiszen a KSC Szekszárd Euroliga selejtező tornán vehet részt, és a legrangosabb sorozatba be nem jutó csapatok ugyancsak az EK csoportkörében folytathatják.

Leave a Reply