Menyasszonnyá lett csapatkapitányunknak jól esik a felé érkező bizalom

Horváth Bernadettel készítettünk hosszabb interjút. Betti írott és videós formában beszél eddigi életútjáról, a csapatkapitánysággal járó felelősségről, valamint arról a bizonyos „IGEN”-ről is.
Nem várt, örömteli fordulatot hozott a közelmúltban a horvátországi nyaralásod.

Így van, menyasszonyként tértem haza. A párommal iszonyatosan boldogok vagyunk, hiszen egy újabb mérföldkőhöz értünk. Pulában töltöttünk néhány napot, a gyönyörű tengerparton sétáltunk, aztán Balázs egyszer csak letérdelt és feltette a kérdést. Természetesen óriási örömmel mondtam neki egy hatalmas igent.

Betti menyasszonyként tért vissza horvátországi nyaralásából
A Csata-család nevében mondhatjuk, hogy legyetek nagyon boldogok! Nyilván ez volt számotokra a nyár leggyönyörűbb pillanata. Gondolom, azért a sportból is jutott bőven.

Két héttel a szezon vége után mentem a válogatott összetartására. Sajnos a bokám miatt az edzéseken nem tudtam részt venni, így főként gyógytornára és kezelésekre jártam. Onnantól, hogy hazajöttem, 5-6 nap kondiedzés van napirenden, egy-egy nyári csapatedzéssel színezve a munkát. Szeretném visszahozni magamat a korábbi erőnléti szintemre. Kosárlabdát eddig keveset fogtam (azért a videóból kiderül, hogy Betti még palánknak háttal sem felejtett el dobni – a szerk.), a Csata DSE nyári táborában játszhattam egy jót a gyerekekkel. Aztán jött az a bizonyos pulai nyaralás. Az alapozás majd augusztus elején indul.

Mit teszel az edzéseken kívül, hogy még jobb állapotban várd az őszt?

A koronavírus és a sérülésem miatt otthon töltött idő negatív hatásai nálam is jelentkeztek; sajnos nem úsztam meg plusz kilók nélkül, így a konditeremben most ez is extra feladatot jelent. Viszont az étkezés is legalább ilyen fontos, így bármennyire is nehéz, meg kell állnom a nassolást. A „csokikázás” megállításában egyébként a páromnak is nagy szerepe van. (mosolyog) Természetesen az alapozásra száz százalékosan szeretnék megérkezni.

Hogy látod: milyen fejlődésen ment keresztül klubunk az elmúlt években?

Már az első A-csoportos évünkben is lépést tudtunk tartani a mezőnnyel. Ugye, akkor az volt a cél, hogy elkerüljük a play-outot, ehhez képest pedig Magyar Kupát játszhattunk és bekerültünk a rájátszásba is. Az ezt követő szezont egyszerűen imádtam. A csapat, a stáb, mindenki rengeteget dolgozott. Nagyon sajnáltam, hogy a koronavírus miatt nem tudtuk befejezni a bajnokságot. A harmadik évből pedig mindent kihoztunk, amit a lehetőségeink engedtek. Nagyon jó kis csapatunk lett és remekül hangzik az is, hogy 0-1-ről fordítottunk a rájátszás második és harmadik körében is, elérve a nemzetközi kupaszereplés lehetőségét.

Betti 2019 óta csapatkapitánya a Csatának (Fotó: Zomborszki-Takács Gábor)
Ráadásul a második és a harmadik évünkben csapatkapitányként vetted ki a részed a menetelésekből. Mit jelent számodra a képzeletbeli karszalag?

Nagy-Bujdosó Nóri után megtisztelő volt megörökölni ezt a tisztséget. A csapat és a stáb részéről ugyancsak megtisztelő a bizalom felém. Jár bőven plusz feladatokkal, de szeretem ezt csinálni. Úgy érzem, mindenki mögöttem áll, ami azért megkönnyíti az ezzel járó teendők elvégzését. Egyfajta híd vagyok a csapat és a stáb között. Ha bármilyen kérdés vagy probléma felmerül, akkor ott termek és kommunikálok a két fél között, legyen játékosokat vagy stábot érintő dolog.

Előfordult már, hogy csapatkapitányként vagy idősebb játékosként tettél például szakmai észrevételeket, vagy adtál lelkifröccsöt a társaknak?

Szerintem kifejezetten fontos beszélgetni a fiatalokkal. A pályafutásom korábbi szakaszaiban sajnos volt rá példa, hogy jól esett volna néhány kedves szó vagy egy kis buzdítás, de sajnos nem kaptam meg. Ha valami félresikerül, akkor arról beszélni kell a fiatalokkal, biztosítani kell őket a támogatásunkról. Nyilván ebben nem egyedül nekem van szerepem, de szerencsére a többi felnőtt, a csapathoz képest idősebb játékostól is látok ilyen gesztusokat, nyitottságot.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Ludovika-FCSM Csata Basketball (@ludovika.fcsm.csata) által megosztott bejegyzés

Horváth Betti is megsínylette a koronavírus negatív hatásait

Milyen lemondásokkal jár a profi sportolói életforma számodra?

Ha valaki szereti, amit csinál, akkor nem éli meg lemondásként azokat a dolgokat, amik kimaradtak az életéből. Én leginkább azt emelném ki, hogy kevesebbet találkozhatok a barátaimmal, akik nyilván nem élsportolóként nehezebben élik meg ezt. Meg kell tanulni kezelni ezeket a helyzeteket is. Van, aki az iskolát adja fel a sportért, mert belátja, hogy nem fér bele mind a kettő az életébe.

Érzed a toleranciát a környezeted felől?

Az elején biztosan voltak súrlódások, de a legközelebbi barátaimon maximálisan érzem az elfogadást. Amikor találkozunk, leginkább azt hajtogatják, hogy mennyire büszkék rám, örülnek a sikereimnek. Vannak a környezetemben, akik feltétel nélkül megértik, de vannak olyanok is, akik úgymond hozzászoktak ehhez a szituációhoz.

Csapatkapitányunk nagyon szeretne egyszer bajnoki vagy kupadöntőt játszani (Fotó: Szilágyi Dénes)

Mit tanácsolsz azoknak, akiknek az az álmuk, hogy elérjék az élsportolói szintet?

Ha van kitartása és tehetsége az embernek, akkor semmi sem gátolhatja meg, hogy itt kössön ki. Ez a két dolog a legfontosabb.

Hogy látod magadat öt év múlva?

Nőként én is készülök arra az időre, amikor anya lehetek. Szeretnék majd gyermeket néhány éven belül, de a szülés után amilyen gyorsan csak lehet, visszajönnék a pályára. Egyébként minél magasabb szinten akarok játszani, napról napra, évről évre fejlődni és jobb lenni.

Van olyan eredmény, amit kifejezetten szeretnél elérni a Csata színeiben?

Egy magyar bajnoki döntőt azért nagyon jó lenne játszani előbb-utóbb. Ha már itt tartunk, a Magyar Kupában is jó lenne egy kiugró eredmény, mondjuk egy döntő. Persze, ez azért nagyban függhet a sorsolástól is. A nemzetközi színtéren, csak hogy kis lépésben haladjunk, először is jó lenne elérni a csoportkört, aztán onnan még esetleg továbbjutni egy fordulót.

Leave a Reply