Bravúr a javából: Hosszabbítás után lett meg az első főtáblás sikerünk

Nagyot harcoltak a lányok, a szívüket-lelküket kitették a pályára a jelentős fizikai fölényben lévő Nika Syktyvkar ellen. Az eredmény egy csodálatos, hosszabbításos győzelem.

Edzőink ráncolhatták a homlokukat, amikor szerda este két, eddig a nemzetközi porondon nem szereplő Nika-játékos, Harris és Ben Abdelkader is belépett a Ludovika Arénába a Syktyvkar edzésére. A két hölgy ugyanis a hírek és a scouting szerint igen komoly erősítést jelentett az oroszoknak… Ellenben mi hiányos szerkezetben, Zele Dorinát nélkülözve álltunk ki a mérkőzésre.

Ami rendkívül kosárgazdag első tíz percet hozott. 6-5 után átvette a kezdeményezést a magassági fölényét jól kamatoztató Nika. Állandósult az 5-6 pontos hátrányunk, ami a 9. percben, 23-15-nél ért kritikus szintre. Az ellentámadásból azonban Simon vágott be fontos hármast, elindítva ezzel a 10-1-es hajránkat, amivel talán a játék addigi képével nem teljesen összhangban, de a negyed végére megfordítottuk az állást. Mindkét oldalon csökkent a támadójáték hatékonysága a második etapra. Nagyon közel volt egymáshoz a két csapat teljesítménye, de innentől pár ponttal rendre mi álltunk jobban. Ahhoz azonban, hogy meglépjünk, túl sok hiba csúszott a játékunkba, a Nika pedig túlságosan is uralta a festéken belüli területet. 15 perc után, 30-30-nál utolért minket a Nika. Lelik hármasával vettük vissza ismét a vezetést, de semmit sem változott a játék képe. 39-40-nél egy pillanatra fordítottak az oroszok, de Horváth Betti két higgadt büntetőjével átmentettük az egy pontos előnyünket a második félidőre.

Csapatkapitányunk szerezte a 3. negyed első kosarát is, komolyabb előnyt azonban továbbra sem sikerült kiépíteni úgy, hogy gyakorlatilag háromból két lepattanó a Nika játékosainál landolt. A harmadik negyedben viszont egyszer sem vezettek az oroszok, nagyon közel volt egymáshoz a két csapat teljesítménye. Hegedűs és Lelik vezérletével 66-60-as előnyt harcoltunk ki a játékrész végére. A 4. negyedre elfogyott a támadójátékunk. Több mint 4 percig nem találtunk a gyűrűbe – még szerencse, hogy a Nika sem ontotta a kosarakat. 68-68-nál azonban már a kis lépéseikkel is utolértek minket. 70-68-nál, a 38. percben Lelik a világ végéről vágott be egy hármast, ellenfelünk pedig büntetőkből próbálta ledolgozni a hátrányát. Csakhogy Harris, Cherepanova és Goldyreva is fontos büntetőt hibázott. 73-73-nál volt mindkét csapatnak 1-1 támadása megnyerni a meccset, de senkitől sem jött az extra az utolsó pillanatokban.

A hosszabbítást Lelik betörése kezdte, majd Musina kosara után Carey és Hegedűs is betalált. 79-75-nél Goldyreva négyszer is odaállhatott a büntetővonalra, de a két első büntetője az előző sorozatok rossz dobásait másolta le. 79-77-nél, fél perccel a vége előtt már kényszerpályán mozogtak az oroszok, de Harris triplakísérlete még így is csavarhatott volna egyet a forgatókönyvön. Szerencsére nem csavart, a végén pedig a büntetővonalról alakítottuk ki a 82-77-es végeredményt. Van okunk megállni és örülni egy kicsit, hiszen első győzelmünket arattuk az Európa Kupa főtábláján. De micsoda meccsen!…

Ludovika-FCSM Csata – Nika Syktyvkar 82-77 (25-24, 16-16, 25-20, 7-13, 9-4 – hosszabbítás után)

Ludovika Aréna, 200 néző. V.: Velikov (bolgár), Fuska (szlovák), Bejat (norvég). Ell.: Snir (izraeli)

Ludovika-FCSM Csata: Horváth B. 9, Simon 10/6, Lelik 22/6, Hegedűs 23/6, Carey 11. Csere: Böröndy 2, Gyöngyösi 5/3, Toman P.

A Nika Syktyvkar legjobb dobói: Cherepanova 13/6, Goldyreva 13/6, Coulibaly 12, Psareva 10/6, Musina 10

Statisztika itt.

Lelik Réka: Szerintem nem kell sokmindent mondanom. A legfontosabb, hogy győztünk, és végre megvan az első győzelmünk az Európa Kupában. Az ellenfél magasabb és erősebb volt, de ezt harciassággal kompenzáltuk a pályán. Le a kalappal a csapat előtt.

Tursics Krisztián: Gratulálok a csapatomnak ahhoz az egységhez és küzdeni akaráshoz, amivel ezt a mérkőzést lejátszottuk. Elképesztő győzelem volt! Tudtuk kompenzálni az ellenfelünk rendkívüli magassági és lepattanó fölényét. Kontrolláltuk a mérkőzést. Hatalmas dolog a csapat és a klub számára, hogy a két selejtező után a csoportkörben is nyertünk mérkőzést. Ha így tudunk védekezni, küzdeni és ilyen kevés eladott labdával játszunk, akkor bárki ellen lehet esélyünk, és még egy ilyen sztárcsapat ellen is kiválóan tudunk kosárlabdázni.

Leave a Reply