Minden egyes mozdulat mögött komoly munka van – bemutatkoznak cheerleadereink

Az Umeå elleni Európa Kupa-selejtezőn tűntek fel először a Ludovika Arénában. Akkor még üde színfolt volt a csapat, amely azóta nélkülözhetetlen elemmé nőtte ki magát a hazai meccseinken. Oláh Petra és Vrazsovits Rita edzőkön keresztül bemutatjuk a Ludovika SE Cheerleading Szakosztályát.
Volt kedvenc mérkőzésetek az őszi időszakból?

Rita: Azokat a meccseket élveztem a legjobban, ahol nyert a csapat, mert ott a mi lányainkon is éreztem, hogy máshogy szurkolnak. Főleg a szoros meccseken. Ilyenkor teljesen más a hangulat az egész csarnokban.

Vrazsovits Rita (felső sor, középen) és Oláh Petra (alsó sor, középen) már tapasztaltabb táncosok, a többiek pedig szeptemberben kezdték

Petra: Két táncosunk kivételével mindenki teljesen kezdő, szeptemberben ismerkedtünk meg velük. Még egyfajta nászutas hatás érezhető rajtuk. Ez visszaköszön a meccseken is. Minden tetszik nekik, lelkesek és pozitívak. Lehetőségként élik meg a Csata-meccseken való szereplést.

Ilyen rövid közös munka után, mennyire izgultatok az első, szeptember végi meccs előtt?

Petra: Először még csak szurkolni jöttek ki, de ettől függetlenül nagyon izgultak. Egy ilyen eseményen meg kell jelenni, ki kell öltözni, tudták a lányok, hogy rájuk is figyelnek, ők is a színpadkép részei. Egyszerűnek tűnik kívülről, de ez nagy dolog.

Rita: Egyedi masnit kötöttek egymás hajába, megbeszélték, hogy kinek milyen lesz a sminkje, öltözéke. Nagyon izgultak. A legelején még a kosárlabdával is ismerkedtek, új volt nekik a helyzet. Apróságnak tűnhet, de azt is meg kellett tanulniuk, hogyan sorakozzanak fel egy vonal mögött. Ugyanúgy kell állniuk, egységesnek kell lennie a testtartásnak, együtt kell rázniuk a pompomot.

Petra: Minden egyes mozdulat mögött komoly munka van. Ugyanúgy, ahogy a kosárlabdában megtanulják a figurákat vagy akár egy mozdulatsort. Nálunk az áttörést a Kárpát-medencei Egyetemek Kupája hozta meg, akkor táncoltak először színpadon. Azóta minden hazai Csata-meccsen fellépnek a félidőben.

Most már van néhány mérkőzés mögöttetek, értitek a játékot. Hogyan élitek meg a pályán történteket?

Rita: Szuperül érzik magukat a lányok. Jól esik nekik, hogy a kosarasok is mindig köszönnek nekik, megköszönik a szurkolást. Kifejezetten örülnek, hogy ott lehetnek. Egyszer az egyik videóban is elmondták, hogy milyen sokat jelent, hogy ott vagyunk. Az ilyen visszajelzések tényleg nagyon jól esnek.

Nemcsak táncolnak, szurkolnak is

Petra: Szerintem akkor működik jól a kapcsolat, ha van egyfajta hallgatólagos együttműködés a két fél között. A lányok és a közönség is érzi, hogy ez hasznos, a lányok pedig látják, hogy örülnek, szurkolnak nekik. Ha megvan a két fél között a harmónia, akkor ez egy win-win szituáció.

Van személyes kötődésetek a kosárlabdához?

Rita: Nekem igen. Szolnoki vagyok, ahol elég magas szintű a férfi kosárcsapat. Korábban aerobic táncosként rendszeresen jártam az Olaj mérkőzéseire fellépni. Illetve általános iskolában a testnevelő tanárom kosáredző is volt. A fél osztály kosarazott, köztük Zele Dorina is itt ismerte meg a sportág alapjait. Örülök, hogy most ismét kosárlabda meccsekre járhatok, ráadásul szerintem elég ritka a női bajnokságban, hogy egy csapatnak cheerleaderei vannak.

A cheerleading teljesen mást jelent Magyarországon, mint amit az amerikai filmekből megszokhattunk
Mit jelent pontosan a cheerleading kifejezés?

Rita: A legtöbb ember a filmekből, amerikai sportokból ismeri a cheerleadereket, ahol meglehetősen sztereotipizált formában jelennek meg. Ez sporttevékenység. Teljesen irreleváns a lányok népszerűsége, a sportolókhoz való viszonya. Magyarországon ez teljesen különbözik ettől a képtől.

Hogyan készültök fel a fellépéseitekre?

Petra: Minden héten kedden és csütörtökön 18:30-tól edzünk a Ludovika Aréna kistermében. Januártól új koreográfiákat is fogunk tanulni, amire új lányokat is várunk. Fiúk is jöhetnek hozzánk, ők az emelésekben vehetnek részt. Alapvetően olyanok szoktak jelentkezni hozzánk, akik korábban sportoltak, például ritmikus sportgimnasztikát vagy tornát. Ezért mondják, hogy a cheerleading tulajdonképpen egy utódsport. Az egyetemisták számára segít hasznosan eltölteni a szabadidőt és persze megőrizni vagy megszerezni az állóképességet. A korábbi sportolók olvasztótégelye.

Hetente kétszer, kedden és csütörtökön edzenek a Ludovika Arénában
Mekkora fizikai megterhelést jelent egy-egy edzés vagy koreográfia?

Rita: Ez attól függ, hogy milyen előképzettséggel érkezik az illető. Aki hozzá van szokva az erősítéshez, a sporthoz, annak annyira nem megterhelő. Akinél ez nincs meg, ott az első pár hétben meg kell erősödnie az izomzatnak.

Hol láthatunk benneteket a Csata-meccsek mellett?

Rita: Például szombaton itt az egyetemen, egy közös cheerleading gálán. Itt lesz az ELTE, a Semmelweis Egyetem és mi is. Mindenki bemutatja a saját produkcióit, mi is készülünk tánccal és emeléssel. Minden lány megmutathatja, mit tanult szeptember óta.

 
Bonoval közös koreográfiát terveznek
Hová juthat el a cheerleading csapat, hogyan léphettek szintet?

Petra: Szeretnénk fejlődni a megjelenéseink mennyiségében és természetesen minőségében is. A következő szezonban már nemcsak a félidőben fog fellépni a Ludovika Cheer. Terveink szerint emelésekkel az oldalvonal mellett meccs közben, illetve az időkérések alatt Bono mellett mi is szeretnénk feltűnni egy látványos táncblokk erejéig.

Rita: Igyekszünk minden hazai meccsen ott lenni, és ahogy fejlődnek a lányok, úgy egyre színvonalasabb előadásokkal fogunk tudni fellépni.

Fotók: Szilágyi Dénes, Ludovika SE Cheerleading Szakosztály

Leave a Reply