Mindent megteszünk, hogy kellemetlen ellenfele legyünk a PEAC-nak

Az alapszakasz hatodik helyéről fordulunk rá a negyeddöntőre. Hosszú és sűrű volt a szezon „első kétharmada”, nemzetközi szerepléssel, sérülésekkel, bravúrgyőzelmekkel és váratlan vereségekkel. Az NKA Universitas PEAC elleni negyeddöntő előtt vezetőedzőnket, Tursics Krisztiánt kértük fel egy hosszabb értékelésre.
Mennyire reális az elért hatodik helyünk?

Az egész szezont szemlélve, ahogyan kinéztünk, hogy szinte minden meccsünkön egyetlen légióssal álltunk fel, reális a helyezésünk. Voltak nagy győzelmeink és olyan vereségek is, amiket nehezebben tudtam megemészteni – gondolok itt a hazai Vasas és TF elleni mérkőzésekre, amiket meg kellett volna nyernünk. Ha ez a két győzelem még összejön, akkor kimaxoltuk volna az alapszakaszt, és most pályaelőnyből kezdhetnénk a rájátszást.

Vezetőedzőnk a DVTK legyőzését tartja a legemlékezetesebb sikernek ebben a szezonban
A fájó vereségek helyett beszélgessünk egy kicsit a nagy győzelmekről. Melyik volt szerinted a legnagyobb sikerünk?

Meg kell említeni az Európa Kupa-selejtezőt, amit mindenképpen szerettünk volna behúzni a svéd csapat ellen. A két selejtező között volt egy hazai meccsünk a DVTK ellen, amire nagyjából másfél napot tudtunk csak készülni. Hogy ezt hosszabbítás után meg tudtuk nyerni, az nagyon nagy dolog. Küzdésből jelesre vizsgáztunk, minimális felkészüléssel tudtuk behúzni a mérkőzést. Nekem ez a győzelem a legemlékezetesebb.

A DVTK ellen ezt a győzelmet leszámítva aztán nem termett túl sok sikerélmény. Van hiányérzeted például a Magyar Kupa negyeddöntője miatt?

Igen, van. Végig kontrolláltuk a mérkőzést és a saját akaratunk érvényesült. Ezt korábban elmondtam a lányoknak is, hogy ha a végjátékban még egy kosarat dobunk vagy megszerzünk egy lepattanót, akkor lényegében megvan a mérkőzés. Azt gondolom, hogy semmi sem véletlen és minden okkal történik. Hiányzott egy vagy két ember a rotációból, hogy plusz lendülettel át tudjuk billenteni a saját javunkra azt a találkozót.

Alacsony szerkezetben, sok sérüléssel játsszuk végig a szezont
Az előző évekhez képest most sajnos több jutott sérülésekből, betegségekből. Ez mennyire hatott ki a teljesítményre és a mindennapi munkára?

Sajnos a napi munka egész évben az általam elvárt szint alatt van. Olyan évet zárunk, amikor egészen minimális volt a jó edzések száma. Jó néhány problémával meg kellett küzdenünk. Nagyon kevésszer tudtunk a teljes kerettel edzeni. Kevesen is voltunk, nem állt rendelkezésre az a létszám, amivel szerettem volna dolgozni. És egész évben nagyon hiányzott egy ötös pozíciós játékos, aki megoldja a festéken belüli feladatokat. Ennek megfelelően sok gondunk volt például a lepattanózással. Ebben a szegmensben nagyon kiütközött az ötös játékos hiánya. Gyakorlatilag minden csapatnak van olyan centere, aki lepattanóban és gyűrű közeli játékban dominálni tud. Nekünk ilyen nem áll rendelkezésre, amit alacsony szerkezettel kell kompenzálni az egész szezonban. Ennek fényében nem rossz eredmény ez a hatodik hely.

Klasszikus ötös center nélkül játsszuk végig a szezont
Mit profitált a csapat és a klub a nemzetközi mérkőzésekből, az Európa Kupa csoportkörébe jutásból?

Ki kell emelnem, hogy a hazai selejtező mérkőzés óriási élmény volt. Óriási dolog a klub életében, hogy először kvalifikáltuk magunkat a nemzetközi porondra, majd a csoportkörbe, ahová ráadásul kettős győzelemmel jutottunk be. Csak pozitívumokat tudok elmondani a nemzetközi szereplésünkről. A csapatnak, nekünk, edzőknek, a stábnak és a klubnak is nagyon sokat adott. Értékes tapasztalatokat szereztünk. Láttuk, hogy kell például utazás után játszani, idegen csarnokban edzeni és felkészülni teljesen más stílusú ellenfelekből. Nagyon örülök, hogy elkezdtük a nemzetközi szereplést, hiszen ebből tud építkezni a klub. Meg kellett tenni ezt a lépcsőfokot ahhoz, hogy esetleg később még tovább fejlődhessünk.

Ezek szerint a rájátszásban legalább a 6. helyünk megtartása és a jövő évi nemzetközi kupaszereplés lehetőségének megteremtése a cél?

Hogyne. Ha már elkezdtünk egy folyamatot, akkor szeretnénk jövőre is elindulni a nemzetközi kupában. Ennek a feltétele, hogy az első hatban végezzen a csapat. Nyilván megpróbáljuk az első párharcot bravúrral megvívni. Tegyük hozzá, hogy nem mi vagyunk a Pécs ellen az esélyesek. A PEAC hazai pályán kezdhet négy légióssal, tapasztalt magyarokkal. Esélyesebbek nálunk, de mindent megteszünk, hogy kellemetlen ellenfél legyünk.

Zele Dorina folyamatosan hozza, amit vezetőedzőnk várt tőle
Zele Dorina személyében érett, tapasztalt játékossal erősödtünk a nyáron. Milyen szerepe van a csapaton belül?

Majdnem Dorina az egyetlen olyan játékosunk, akinek komoly nemzetközi tapasztalata van válogatottban és klubcsapatokban egyaránt. Minden megmozdulásán látszik a rutin. Viszont sajnos szinte az egész szezonban nincs százszázalékos állapotban. Folyamatosan sérülésekkel bajlódik, ennek ellenére kiváló teljesítményt nyújt a mérkőzéseken. Folyamatosan hozza, amit vártam tőle, és nagyon bízom benne, hogy a rájátszásban is hasonlóan magas szintű teljesítménnyel segíti a csapatot.

Válogatott játékosaink nagy erősségei csapatunknak
Hogyan értékeled két felnőtt válogatott játékosunk, Horváth Betti és Lelik Réka alapszakaszát?

Örömteli, hogy Betti és Réka amellett, hogy hétről hétre vezére a csapatunknak, a válogatottban is egyre inkább kibontakozik. A klub profiljához tartozik, hogy akár a felnőtt válogatottságig, a nemzetközi szintig neveljen játékosokat. Mindketten megállják a helyüket mind a nemzetközi porondon, mind a válogatottban. Szeretnénk sok ilyen játékost nevelni, ők ketten most kiemelkednek ebből a mezőnyből. Nagyon jó úton vannak afelé, hogy tényleg jó játékos legyen belőlük.

Hogy látod a fiataljaink, Gyöngyösi Janka, Toman Petra és Strausz Edina fejlődését?

Szerencsére eddig sosem panaszkodhattunk a fiatalok terén. Nagyon komolyan hozzá tudtak tenni a játékhoz. A fiatalok beépítésére mindig is nagy hangsúlyt fektettünk, hiszen fontosnak tartjuk, hogy a felnőtt csapatban pályára lépők igenis hozzá tudjanak tenni a mérkőzéshez. Látszik, hogy jól dolgozunk az utánpótlásban, hiszen évről évre érkeznek olyanok, akiket be tudunk vetni az A-csoportban is. A mostani szezonban látott fiataljaink szépen fejlődnek. A következőben szintlépést várok tőlük. Jövőre még rutinosabbak lesznek, ráadásul a 2001-es korosztály játékosai már nem számítanak fiatalnak, emiatt a mieink előnyben lehetnek.

Mostantól a negyeddöntőre koncentrálunk
Az utolsó fordulókra körvonalazódott, hogy három csapat lehet az ellenfelünk a rájátszásban: a PEAC, a Győr vagy a DVTK. Ha választhattál volna magunknak ellenfelet, kire böktél volna rá?

Látni kell, hogy mindhárom csapat ellen játszottunk jó meccset, kettőt közülük le is tudtunk győzni. A DVTK-t és a PEAC-ot megvertük hazai pályán, idegenben pedig Győrben játszottunk nagyon jó mérkőzést, kicsi rotációval. Mindhárom együttes hasonló profilú: domináns centerek, jó külső játékosok, kiváló összhang a légiósok és a magyarok között. Nem volt kifejezetten preferenciám.

Végül a pécsiekkel találkozunk. Mit gondolsz az eddigi szezonjukról?

A PEAC olyan alapszakaszt zárt, amiben nem volt túl sok hiba. Komplex csapatuk van, ezzel a kerettel eddig átlagon felüli szezont futnak. Ha a szezon előtt tippelni kellett volna, hogy ki végez közvetlenül a Sopron és a Szekszárd mögött, akkor nem feltétlenül az ő nevüket mondtam volna. Jó alapszakaszt zártak, és a nemzetközi kupában is remekül teljesítettek, hiszen továbbjutottak a csoportjukból. Jó csapattal fogunk találkozni.

Külső posztokon kell dominálnunk a PEAC elleni negyeddöntőn
Ki lehet indulni a PEAC másfél héttel ezelőtti legyőzéséből?

Egyáltalán nem. Vannak olyan mérkőzések, amikből le lehet vonni tanulságokat, de ez nem ilyen. Teljesen más összecsapásra számítok Pécsett, mint amilyen itt volt. A play-off hangulata is egészen más, mint az alapszakaszé. Egy új mérkőzésre kell készülnünk.

Nem túl jól sikerült meccsből fordulunk rá a play-offra. Ez számíthat valamit?

Látni kell, hogy az alapszakasz végén hat nap alatt három mérkőzést játszottunk. Vasárnap, szerdán, aztán szombaton. Kis létszámmal, keveset edzettünk, nem tudtunk túl sokat készülni az egyes találkozókra. Érződött a csapaton a fásultság és a fáradtság két nagyon fontos győzelem után. Talán várható volt, hogy nem fogjuk bírni ezt a terhelést, a Győr pedig úgy érkezett hozzánk, hogy mindenképpen nyerniük kell a harmadik hely eléréséhez. Az ő játékukon ez látszott, a miénken pedig a puhaság és a fásultság. Azt gondolom, hogy ez belefért, de mostantól teljes mértékben a rájátszás első körére fókuszálunk.

A pécsi csapat pont ott erős és domináns, ahol mi vékonyabbak, alacsonyabbak vagyunk. Lehet ezt két, vagy akár három mérkőzésen keresztül kompenzálni?

Természetesen ez lesz a célunk. Azokon a posztokon, ahol jobbak vagyunk, próbálunk előnyt csiholni. A védekezést ilyen magassági hátrányban tényleg nem lesz egyszerű megoldani, de pont ezért próbálunk majd mezőny posztokon dominálni és meglátjuk, hogy fog működni az a támadójáték, amit elterveztem az első mérkőzésre.

Fotók: Szilágyi Dénes

Leave a Reply