Lelik Réka: Beértem a Csatánál töltött évek alatt

A szemünk előtt vált évről évre jobb játékossá. Az itt töltött évek alatt a Csata egyik ikonja, fiatal játékosaink példaképe lett. Most pedig megteszi pályafutása következő lépését, és kipróbálja magát külföldön is. A Belgiumba távozó Lelik Rékával beszélgettünk.

2018 januárjában „mutatkozott be” nevelőegyesületében a Csata DSE-be hazatérő Lelik Réka. A DEAC elleni, 117-29-es győzelemből 27 ponttal vette ki a részét. A Piros csoport megnyeréséből pedig átlagban 18,3 ponttal. A veretlen bajnoki cím után a Csata elindulhatott a legfelsőbb osztályban, ahol a negyedik évre nemzetközi kupaszereplő klub lett. Lelik Réka 114 élvonalbeli meccsen, közte 8 nemzetközi összecsapáson viselte klubunk mezét. A 3515 pályán töltött perc alatt 1592 ponttal segítette a Ludovika-FCSM Csatát. Mindannyian bízunk benne, hogy nem örökre – de ez a sorozat most biztosan nem folytatódik. Réka ugyanis ősztől a belga Royal Castors Braine együttesében kosarazik tovább.

Szerettem volna magamat kipróbálni külföldön – szögezte le Réka. Az első évben mindenképpen olyan bajnokságba akartam igazolni, ahol nem kell minden mérkőzésen megszakadni. Sokan azt gondolják, hogy a belga bajnokság nem túl erős. Én viszont hiszem, hogy ez az előnyömre válhat.  A Castors Braine nagymúltú csapat, játszott korábban Euroligát is. A könnyebb bajnoki meccsek miatt pedig koncentrálhatunk az Európa Kupára.

Mások lesznek a célok, más lesz a szerepem és új impulzusokat kapok.

 Bajnokságot, kupát kell nyernünk, és ez a Csatával, Magyarországon a jelenlegi erőviszonyok mellett lehetetlen lett volna. Remélem, hogy ez egy jó következő lépcsőfok lesz a karrieremben – árulta el a külföldre igazolása hátterét.

Már tavaly is fontolgattam a váltást, de idénre világossá vált, hogy új impulzusra van szükségem. Soha nem titkoltam, hogy később szeretnék külföldön is játszani. Még nem mindenkitől búcsúztam el, szóval augusztusban biztosan visszajövök személyesen is elköszönni – tette hozzá.

Élete egyik legjobb döntése volt, hogy visszajött

Mielőtt 2018 elején visszatért nevelőegyesületéhez, az akkor még a B-csoportban listavezető Csata DSE-hez, Réka a BEAC, majd a Cegléd színeiben is kipróbálta magát az A-csoportban. Anno azért mentünk át többen is a Csata utcából a Gabányi Sportcsarnokba, mert akkor a DSE-nek még nem volt felnőtt csapata. Nagyon jó próbaévet töltöttem el a BEAC-nál, aztán váltani szerettem volna. Cegléden nem kaptam annyi lehetőséget és a fejlődést sem éreztem a játékomban. Akkor, abban a pillanatban az tűnt a legjobb döntésnek, hogy visszatérek a Csatához. A feljutás volt a cél, amihez végül én is hozzá tudtam tenni a saját részemet. A bajnoki cím mellett fejlődni is tudtam, ezért utólag is úgy gondolom, hogy életem egyik legjobb döntése volt – emlékezett vissza Réka arra az időszakra.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Ludovika-FCSM Csata Basketball (@ludovika.fcsm.csata) által megosztott bejegyzés

A közös (siker)sztori folytatódott, Réka szerezte a Szekszárd ellen klubunk első A-csoportos kosarát. Végül négy és fél szezont töltött el a Csata kötelékében. Az A-csoportban az évek során a csapat vezérévé, magyar válogatottá, nemzetközi szintű játékossá érett.

Az volt a legfontosabb, hogy megkaptam a bizalmat és a játéklehetőséget az edzőktől. Egy fiatal játékosnak kulcsfontosságú, hogy megkapja a bizalmat a legjobbak ellen. Ez nagyon sokat hozzátett a pályafutásomhoz

– fogalmazott.

Mindegyik itt töltött szezon más miatt volt jó – válaszolta Réka arra a kérdésre, hogy van-e kedvenc időszaka a négy, élvonalban eltöltött szezonból. Az első évben ott volt az újdonság varázsa és izgalma. A második szezonban igencsak erős csapatot raktunk össze és nagyon sokat el tudtunk volna érni, ha nincs a covid. Ha újra összeállna az a keret, szerintem harcban lennénk a dobogóért. Tavaly nagyon jó volt a közösség. Ezzel persze idén sem akadt sok gond, plusz az Európa Kupával új élményeket szerzett a klub – fejtette ki.

Belgiumban minden más lesz

Búcsúzó játékosunk az Európa Kupa selejtezőjét emelte ki, mint az itt töltött időszak legemlékezetesebb momentumát. Óriási élmény volt, hogy ennyien kijöttek szurkolni. A hangulat hatalmas adrenalinlöketet adott nekünk. Egy csapatként, egy célért küzdöttünk a lányokkal. Ezt a szurkolók is átérezték. Az pedig, hogy meg is nyertük a meccset, fenomenális dolog volt – mondta Réka arról az estéről.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Ludovika-FCSM Csata Basketball (@ludovika.fcsm.csata) által megosztott bejegyzés

Sok dologban fejlődtem az évek során. Több ezer pick and rollt játszottunk, rengeteg helyezkedést és játékszituációt gyakoroltunk. Ez nagy erőssége az itteni nevelő munkának. Sokat fejlődtem védekezésben is. A nyarakat ugyancsak végigdolgoztam, aminek a technikai és a fizikális képességeimet köszönhetem.

Nem mondanám még rutinos játékosnak magamat, de a kapott játékpercekkel nagyon sok tapasztalatot szereztem. Azt gondolom, hogy beértem a négy és fél itt töltött év alatt

– hasonlította össze Réka mostani játékát a 2018-assal.

Réka testesíti meg a Csata nevelő munkáját, hiszen az évek során rengeteg munkával elérte a nemzetközi szintet. Örülünk neki, hogy „légiósként” is kipróbálhatja magát. Egyszersmind követendő példa a mai fiatalok előtt, hiszen páratlan türelemmel és szorgalommal jutott el idáig, hogy a megfelelő pillanatban csapatot válthasson – mondta el gondolatait a Ludovika-FCSM Csata vezetőedzője, Tursics Krisztián.

A Royal Castors Braine-nel Réka Belgiumban teljesen új környezetbe kerül. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy emberileg hogyan fogja megélni a külföldre költözést. Szeretném fejleszteni a mentális oldalamat is, erre egy teljesen idegen ország idegen közege jó alkalomnak ígérkezik. Alkalmazkodni kell a bajnoksághoz, a sportcsarnokokhoz, a pályákhoz, a labdához, az utazáshoz. Minden más lesz. Viszont világot láthatok, akár a szomszédos országokat is megnézhetem. Egy élményként fogom fel – zárta a beszélgetést Lelik Réka.

Leave a Reply