Szegedi Róbert: A kosárlabdával kelek és fekszem

A nyáron új erőnléti edző csatlakozott klubunkhoz, aki komoly név a szakmában. Három szezonon át eredményesen készítette fel az Euroliga Négyes Döntős Sopron Basket együttesét, emellett válogatott sportolók adják át egymásnak a kilincset a most már budapesti edzőtermében. Szegedi Róberttel beszélgettünk.

Hogyan lettél a Csata erőnléti edzője?

Tursics Krisztiánnal kis túlzással már Krisztus előtt ismertük egymást. Az elmúlt években folyamatosan figyelemmel kísérte a munkámat, és én is, hogy mi történik a Csata körül. Többször leültünk beszélgetni, szakmázni, aminek mindig az lett a vége, hogy szeretnénk együtt dolgozni. A soproni munkáim miatt sajnos ez sokáig nem volt lehetséges. Aztán július végén úgy alakult, hogy hazaköltöztem Budapestre, és megnyitottam a Sopronban jól bejáratott erőnléti edzői stúdiómat. Ekkor újra felvettük a kapcsolatot Krisztiánnal. Immár komolyabban is elbeszélgettünk a lehetséges közös jövőről, és egyikünk sem hezitált. A felkészülést már együtt kezdtük.

Mik az eddigi tapasztalataid nálunk?

A klub hitvallása, szakmai felkészültsége, illetve a stáb minden tagjának a csapathoz, illetve a munkához való hozzáállása hihetetlenül profi, a légkör és a környezet óriási.

Az edzőkkel közösen döntik el, hogy mikor milyen fizikai terhelést kapjanak a játékosok

Egészen pontosan milyen dolgokért felelsz a klubnál?

Naprakésznek kell lennem a lányok fizikai állapotával kapcsolatosan, és folyamatos kapcsolatot tartok az egészségügyi stábbal. (Parádi Szabolcs sportmasszőr, Váráshelyi-Nagy Ildikó gyógytornász – a szerk.) Emellett az edzőkkel közösen határozzuk meg a fizikai terheléseket. Felügyelem a sérült játékosok sportrehabilitációját és a kosárlabda pályára való visszaintegrálásukat is.

Ismernie kell a sportág sajátosságait

Egy állapotfelméréssel kezdődött a munka még augusztus közepén. Milyen formában érkeztek a lányok az alapozásra?

Az első edzés előtt ismertettem a stábbal a filozófiámat, illetve azt, hogy milyen úton kezdjük el az alapozást. Külföldi, illetve euroligás tapasztalataimat felhasználva újfajta szemléletmódot hoztam be a csapathoz, amit mindenki támogat és elfogad. A keret összehívása után páratlan gyógytornász kollegámé, Ildikóé volt a főszerep, aki felmérte őket, és erről egy átfogó képet adott számomra. Sosem könnyű fizikailag top formába hozni a játékosokat, mert bár profikról beszélünk, de azért voltak hiányosságok.

Hogyan írnád le a filozófiádat? Mitől lesz jó egy erőnléti edző?

Azt hiszem, elengedhetetlen, hogy ez legyen az életem. Ezzel kelek és ezzel fekszem. Csak úgy lehetek jó abban, amit csinálok, ha tisztában vagyok a sportágspecifikus követelményekkel és folyamatosan képzem magam. Engem sportolók, profi sportolók, olimpikonok, különböző sportágak válogatottjai, külföldi profi sportolók vesznek körül, illetve dolgozok velük csapat szinten és egyénileg. Szerintem a tapasztalat az, amitől több lehet egy erőnléti edző.

Profi körülmények és jó szakemberek – így látja Szegedi Róbert a Ludovika Csatát

Elég későn kezdődött idén a felkészülés, aztán rövid időn belül jöttek a meccsek is. Ez hogyan alakította az edzéstervet?

Az alapozás kezdetétől számítva az első 4-6 hét a legfontosabb időszak a játékosok fizikai formába hozatala szempontjából. Mivel a 3. héten már meccset játszottunk, ez egy kicsit nehezítette a dolgomat, mert a taktikai elemeket is tanulni, gyakorolni kellett. Úgy gondolom, a lányok hozzáállása kifogástalan volt, és egyénileg is elkezdtek hozzám járni. Ezáltal jobban tudok foglalkozni velük, posztspecifikus terhelést kapnak.

A ritkább meccsnaptár több alkalmat ad az egyéni képzésre

Az Európa Kupa-selejtezőből való kiesés után visszaálltunk a heti egy mérkőzésre, ráadásul közeleg a válogatott szünet is. Gondolom, most megint másfajta munka vár a csapatra.

Igen, most egy kicsit több időnk van edzeni, és nagyobb hangsúly tudunk fektetni a fizikális részekre. Az egész stáb azokra a feladatokra koncentrál, amiknek az elvégzése az időhiány miatt háttérbe szorult. Több alkalmunk lesz egyéni, poszt specifikus kosárlabda képzésre, illetve egyéni fizikai felkészítésre.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Ludovika Csata Basketball (@ludovika.csata) által megosztott bejegyzés

Jelenleg egy olyan játékosunk van, akinek a sérülése akadályozza a pályára lépését. Hogy áll most Jaelyn Brown rehabilitációja?

Ahogy Krisztián is elmondta a szekszárdi mérkőzést követő sajtótájékoztatón, a térdsérülése miatt még nagyjából két-három hét kihagyás vár Jaelynre. Jelenleg speciális módszerekkel készül a visszatérésre, és hamarosan elkezdhetjük visszaintegrálni a saját sportolói közegébe, a kosárlabda pályára.

Mesélj egy kicsit a privát edzősködésről és az edzőtermedről!

Egy profi kosárlabdacsapat mellett nehéz másra fókuszálni, de „sajnos” olyan helyzetben vagyok, ami nem engedi meg, hogy egy helyre helyezzem a fókuszt. A saját erőnléti edzői stúdióm koordinálása és a kosárlabdacsapat együtt teljes embert kíván. A terem profi és utánpótlás sportolók teljesítményfokozására és spotrehabilitációjára specializálódott. Több amerikai modellt „mostam össze”, amiket kint tapasztaltam, illetve amik a legközelebb állnak az elképzeléseimhez. Az ország minden pontjáról, és külföldről is járnak hozzám sportolók.

Leave a Reply