Így áll a matek az utolsó forduló előtt

Együttesünk papíron még elcsípheti az egyik rájátszást érő helyet az alapszakasz végén, de nincs a saját kezében a sorsa, és legalább egy meglepetésre biztosan szükség lesz szombat este, az utolsó fordulóban.

A kupadöntő előtti vereségünk az E.ON ELTE BEAC ellen rendkívül nehéz helyzetbe hozott bennünket. Mondhatni, elbuktuk a négypontos mérkőzést, hiszen tudvalevő, hogy az alapszakasz utolsó fordulójában a bombaerős DVTK ellen lépünk pályára, közvetlen riválisaink pedig könnyebb sorsolást kaptak a végére. Ennek ellenére még van némi esély bejutni a legjobb nyolc közé. Így áll a bajnoki tabella az utolsó forduló előtt:

A középmezőny az alábbi sorsolás szerint lép pályára az utolsó fordulóban:

  • TFSE-MTK – PINKK Pécsi 424
  • E.ON ELTE BEAC – VBW CEKK Cegléd
  • Vasas Akadémia – BKG-PRÍMA Natura Szigetszentmiklós
  • Ludovika Csata – DVTK

A BEAC, a Csata, a TFSE és a Vasas rendkívül közel van egymáshoz a tabellán, és akár még négyes holtverseny is előfordulhat a 22. forduló végeztével – a négy fővárosi csapat közül azonban csak három juthat be a rájátszásba, és az utolsó forduló előtt csak a BEAC helye biztosított. Itt lehet nagy szerepe az egymás elleni eredményeknek:

  BEAC Csata TFSE-MTK Vasas
BEAC   78-76 83-82 74-86
Csata 66-72   62-57 72-57
TFSE-MTK 78-59 85-83   94-78
Vasas 81-69 58-56 53-49  

A fenti táblázat alapján egy négyes holtverseny esetén az egymás elleni összevetésből mi jövünk ki a legrosszabbul, hiszen 2/4-es mérlegünkhöz képest a Vasas 4/2-vel, a BEAC és a TFSE pedig 3/3-mal áll.

A két, jelen pillanatban mögöttünk álló csapattal hármas minitabellát nézve viszont mindhárom együttes 2/2-es mérleggel áll, a gólkülönbségek (Csata: +16, TFSE +9, Vasas -25) pedig nekünk kedveznének, és ilyen összevetésnél bejutnánk a rájátszásba.

Az is fontos, hogy akár a TFSE-vel, akár a Vasassal párban végeznénk azonos győzelem-vereség mutatóval, az egymás elleni eredmény alapján mi kerülnénk kedvezőbb helyre. Minden más minitabella esetén pedig a győzelem-vereség mutató miatt szorulna ki valamelyik klub a nyolcból.

A fentiekből következik, hogy még egy DVTK elleni vereség is érhet szerencsés esetben rájátszást, de az is előfordulhat, hogy egy győzelemmel is lemaradunk a felső ágról.

  • Győzelem esetén 9/13-mal zárnánk az alapszakaszt, és csak arra lenne szükség, hogy a négyes minitabellát elkerüljük. Ehhez a BEAC győzelme máris elegendő lenne, de egy váratlan Vasas-, vagy még váratlanabb TFSE-botlás is a segítségünkre lehet. Ebben az esetben a vereséget szenvedő csapat végezne a 9. helyen. Ha mind a négy csapat hozná a saját mérkőzését, akkor a fentebb felvázolt hármas minitabella a Vasast golyózná ki a rájátszásból.
  • Vereség esetén 8/14-gyel zárnánk a körmérkőzéseket, biztosan elkerülnénk a négyes minitabella rémképét, viszont a TFSE-MTK vagy (és) a Vasas meglepetés vereségéért kellene izgulni, hiszen egy-egyben mi állunk jobban, és a sokat emlegetett hármas minitabella is nekünk kedvezne.

Összegezve, nehéz helyzetben vagyunk, és most a papírforma sincs velünk, hiszen a Vasas hazai pályán jóval esélyesebbnek tekinthető a BKG ellen, mint ahogy a két hete kupabronzérmet ünneplő, remek Euroliga-alapszakaszt produkáló, és klasszis játékosokból álló DVTK is favorit a Ludovika Arénában. A jó formában lévő TFSE-MTK győzelme pedig borítékolható a nyert mérkőzés nélkül álló PINKK ellen. Azaz legalább az egyik pályán komoly meglepetésre van szükség szombat este. Vagy a másik oldalról nézve: bravúrra.

Ludovika Csata – DVTK-Hun-Therm

Ludovika Aréna, szombat 18:00

Kapunyitás: 17:00

A belépés ingyenes!

TV: MindiGo Sport 

Leave a Reply