Fontos lesz, hogy milyen eredményt ér el az U20-as válogatott a jövő nyári kontinenstornán

A Magyar Kosárlabdázók Országos szövetsége a napokban jelentette be, hogy Tursics Krisztián veszi át a női U20-as válogatottat. Vezetőedzőnkkel a szövetségi edzői teendőket és a nemzeti csapattal kapcsolatos tudnivalókat tekintettük át.
Mondhatjuk, hogy régi ismerősként köszöntitek majd egymást a játékosokkal?

Először is, nagy megtiszteltetés számomra, hogy a magyar nemzeti U20-as válogatottat irányíthatom. Ezzel a korosztállyal én kezdtem el dolgozni, amikor még U14-esek voltak. Két évig készítettem fel őket, együtt mentünk ki a csapattal a slovejn gradeci tornára, ami lényegében a korosztályos Eb-k elődjének tekinthető. Két évvel később Igor Skocovski vezette a lányokat az Európa-bajnokságra, ott a 11. helyen végzett a csapat. U18-asként a koronavírus-járvány miatt sajnos elmaradt a kontinensviadal, most viszont itt a nagy feladat. A felnőtt korosztály előtti utolsó megmérettetésük következik. Igenis fontos lesz, hogy milyen eredményt érnek el.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Ludovika Csata Basketball (@ludovika.csata) által megosztott bejegyzés

Mikor és hol kerül megrendezésre a torna?

Az Eb-t jövőre, a nyár közepén, a felnőtt kontinenstorna után rendezik meg. November végén jelölhetik ki a rendező várost. Az viszont biztosnak tűnik, hogy külföldre kell majd utaznunk.

Mi a célkitűzésetek?

A hazai szövetség azt a célt tűzte ki, hogy jusson be a legjobb nyolcba a válogatott, én azonban maximalistaként szeretném ezt túlszárnyalni. Ha jól sikerül a felkészülés, a legerősebb keretünkkel tudunk felállni, elkerülnek minket a sérülések és lesz egy pici szerencsénk a sorsolásnál, az ágaknál, nagyon bízom benne, hogy akár a legjobb négy is elérhető lesz a csapat számára.

Gyöngyösi Janka is esélyes az U20-as válogatottba kerülésre
Kik azok a játékosok, akikkel klubszinten már dolgoztál, vagy dolgozol együtt?

Sok csatás vagy excsatás játékos van a korosztályban. Krasovec Lili és Telegdy Zsófi jelenleg külföldön játszik, Rakita Lili és Gyöngyösi Janka pedig épp a hétvégén találkozik egymással a Csata-Cegléd meccsen. A többieket pedig értelemszerűen az U14-es válogatott időszakból ismerem. Igyekszünk belőlük összeállítani a leghatékonyabb keretet.

Kik lesznek a segítőid a válogatottnál?

Elég sok egyeztetésen vagyunk túl, de megvan, hogy az Uni Győr másodedzője, Antolovics Adél és a Rátgéber Akadémia leány kadett csapatának vezetőedzője, Szentpáli Gergő egészíti ki az edzői stábot. A többi pozícióra még keressük a megfelelő embereket.

Három válogatott összetartást tervez Tursics Krisztián a nyári alapozásig
Mekkora többletmunkát jelent majd a szövetségi edzőség a mindennapjaidban?

A plusz feladatok nyilván jelentenek majd többletmunkát, hiszen folyamatosan figyelemmel kísérem a potenciálisan a keretbe hívható játékosok teljesítményét, valamint kapcsolatot tartok a négy, Amerikában játszó kerettaggal is. Ugyanakkor az U20-as válogatott jelentős része már a felnőtt korosztályban játszik, hiszen vagy elérte ezt a szintet, vagy a fiatalszabály miatt játékpercekhez jut az első osztályban. Majdnem az összes játékos a szemem előtt van.

A szezon közben hogyan tudtok majd készülni a csapattal? Lesznek összetartások?

Három állomás lesz a felkészülés: novemberben négy, februárban és májusban pedig három-négy napot szeretnék a csapattal együtt eltölteni, mielőtt elkezdjük a nyári hosszú, hathetes felkészülési ciklust a kontinensbajnokság előtt. 16-os kerettel szeretnénk dolgozni, ami az alapozás végére 12-re szűkül. Nehezíti a munkát, hogy az Amerikában játszókkal csak közvetlenül az Európa-bajnokság előtt lesz lehetőségünk találkozni. Mindenki megkapja az esélyt, és az edzőtáborokban dől majd el, hogy kik alkotják a 12-es utazó keretet.

Leave a Reply